EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България „антистресова” СПА дестинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България „антистресова” СПА дестинация

mail13:15 | 29.04.2013прегледи 540 коментарикоментари 0


Посетилите България като СПА дестинация се групират по следния начин: 46% са мъже, а 54% - жени; 56% са на възраст между 36 и 55 години; 73% са работещи, като 21% са на ръководна длъжност; 58% са с висше образование; 67% са били у нас и преди; 40% от туристите от балканските страни посещават България целенасочено за СПА почивки; 56% избират такъв вид почивка, защото я определят като "антистресова".

Зимният сезон приключи успешно, като последните налични данни от НСИ за периода декември 2012 г. - февруари 2013 г. показват увеличение на чуждестранните туристи с 6.5% спрямо предходния зимен сезон. По отношение на летния сезон, въз основа на данните за ранните записвания, се очаква ръст от 25-30% за пазарите Русия и Украйна. Очаква се увеличение между 3% и 5% на румънските туристи. Прогнозите ни са за увеличаване на туристите от Полша с до 5% за предстоящия летен сезон. По данни от туроператори, се наблюдава ръст от 50% на запитванията от китайския пазар през тази година. Китайските туристи проявяват интерес главно към морския и културния туризъм.
Тези данни съобщи пред БТА заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. По думите му, развитието на СПА туризма, който е и с по-високи приходи, ще допринесе за създаването на комплексни туристически услуги и ще спомогне за повишаването на заетостта и благосъстоянието на местните общности.
Седем български хотелски комплекса вече отговарят на двата стандарта на Европейската СПА асоциация (ESPA) за качество на услугите и по този показател страната ни се изравни с емблематична държава като Чехия. Тези стандарти са по завишени критерии в защита правата на потребителите. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод предстоящия годишен конгрес на ESPA, съобщи пресцентърът на МИЕТ. Министерството и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм са основни организатори на форума, който ще се състои в Поморие от 14 до 17 май 2013 г.
България ще е домакин за пръв път на проява от подобен мащаб, в която ще се включат експерти от международна величина и кметове на туристически общини от различни държави, каза още Маринов. Той подчерта, че конгресът ще е сред водещите събития за туристическата индустрия у нас през тази година и ще стимулира чувствително нейното развитие. Той припомни, че още през 2009 г. на заседанието на директорския борд на ESPA в гр. Сандански е била договорена безвъзмездната помощ на организацията за прилагане на нейните стандарти и у нас. Те са вече разписани, предвидени са от новия Закон за туризма и ще влязат в специализираната наредба за развитието на СПА туризма в България. Този вид отдих надгражда традиционните летни и зимни почивки, привлича по-платежоспособни гости от чужбина и преодолява сезонността в сектора с откриването на нови работни места, подчерта зам.-министърът. СПА, балнео- и уелнес услугите се съчетават чудесно с другите форми на специализиран туризъм – еко-, селски, познавателен, приключенски и пр., защото курортите ни са в запазени екозони с огромно биоразнообразие и в близост до много културно-исторически находки. Това стимулира ръста на допълнителните услуги в туризма – 38% от гостите, ползващи СПА продукт, търсят още един допълнителен, а 26% - още два, припомни Маринов.
Иво Маринов съобщи още, че в бизнес програмата на форума в Поморие ще участват 17 губернатори от Русия, където интересът към СПА услугите става все по-силен. Тези висши администратори ще се срещнат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео- и уелнес програми за работници от големи руски промишлени обекти. Освен това се очаква български хотелиери да разговарят и с експерти от частни здравни каси на различни европейски страни за съвместни балнео- и медикъл проекти. В Поморие например вече от три години СПА обекти работят с германски частни здравни каси, а има интерес и от австрийски, кипърски и др., които имат фондове за такива почивки на членовете си.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg