EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – пример за работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – пример за работни места

mail15:00 | 05.03.2012прегледи 1152 коментарикоментари 0


България се дава за пример в откриването на нови работни места и подкрепата на бизнеса в слабо развити райони. За първи път страната ни е включена в международна публикация за „устойчива промяна” в Европа и ОНД . Книгата се издава от Регионалното бюро на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и съдържа най-добрите истории на успеха в Европа и ОНД. От всички 25 държави, в които ПРООН присъства, само 16 са одобрени за изданието. По критерия създаване на нови работни места и микрофинансиране в слабо развити райони единствено България е представена – чрез проекта JOBS на Правителството и ПРООН. Всеки „номиниран” проект трябвало да има между 5 и 10-годишен опит и да покаже, както чрез интересни човешки истории, така и чрез статистика, че промяната е „устойчива”. Севдалина Павлова, собственик на сладкарница в Девин, и Нино Пърпулов, директор на фабрика за килими в с. Костандово, Велинградско, дадени като пример за успеха на проекта JOBS в Книгата, продължават да развиват успешно своя млък бизнес и днес, въпреки кризата.

JOBS (Job Opportunities Through Business Support) започва през 1995 г. с откриването на пилотен бизнес център в Разлог. Първоначално се подкрепя от ПРООН, българското правителство и Международната организация на труда. Поради изключителните му резултати, се твърди в Книгата, финансова подкрепа дават и други донори, като програма ФАР на Европейския съюз и правителствата на Швеция, Норвегия и Великобритания. По проекта са открити 37 700 нови работни места и 42 бизнес центъра в страната. 60 900 човека са обучени за предприемачи. Наследник на JOBS днес е Микрофинансиращата институция ДЖОБС, създадена от Българска банка за развитие в изпълнение на решение на Министерски съвет. Подпомага микро и малки предприятия, включително стартиращи предприемачи. През последните 20 години ПРООН работи в България с над 200 български и чуждестранни партньори по над 70 проекта във всички 28 области на страната и над 170 общини. 4 са основните сфери на дейност на ПРООН у нас: намаляване на бедността, демократично управление, енергия и околна среда и информационни технологии. Бюджетът на ПРООН за Европа и ОНД през 2011 г. е 407 милиона щ.д.

Книгата Transformational Success Stories in Europe and CIS беше представена на специална церемония в Ню Йорк пред постоянните представители на ООН и всички международни донори. След борени дни българската история ще бъде показана и на заглавната страница на международния сайт на организацията.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039