EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – добрата страна на данъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – добрата страна на данъците

mail13:30 | 15.01.2013прегледи 654 коментарикоментари 0


Рим, специално за БТА от Христо Петров
Източна Европа и преди всичко Балканите са с най-голям напредък в данъчната реформа, докато Италия е в дъното на световна класация, констатира вестник "Соле 24 оре". Авторитетният всекидневник за икономика и политика, който е издание на Конфедерацията на едрите работодатели (Конфиндустрия), цитира данни от съвместно проучване на Световната банка и на фирмата Price Waterhouse Coopers за промените в данъчната политика на 185 страни.

От тях 142 са направили общо 296 реформи за периода след 2005 година. В резултат на това фискалният натиск, който включва данъчните и осигурителни тежести върху годишната корпоративна печалба, е спаднал с 8%, за да достигне 44,7% в световен мащаб. Сроковете за данъчните процедури са съкратени с една седмица и сега за тях са необходими 54 дни, а броят на плащанията е сведен до 6,5 годишно.
Огромна е разликата между географско-икономическите зони. В Близкия изток данъчните квоти са символични благодарение на постъпленията от петрола. В Африка фискалният натиск е непосилен и стига до абсурдните 340% в Демократична република Конго, докато в Южна Америка сроковете за данъчните процедури са "библейски". Гъвкавост и опростяване на процедурите характеризират данъчните системи на САЩ и Канада. Еврозоната е окачествена като "общо взето ефикасна", но с
внушителни данъчни квоти, чрез които се поддържа изградената система на социално осигуряване и благоденствие. Първата награда за данъчни реформи обаче печели Източна Европа и Централна Азия, които само за пет години са успели да намалят данъчните процедури от 52 на 28 и да съкратят с 200 часа времето за тяхното изпълнение. С ниски данъчни квоти и електронизация на системите се отличават най-вече балканските страни и особено Босна и Херцеговина и Сърбия, но също така Румъния и България, където ДДС е между 10 и 16%, а корпоративният данък - между 17 и 24%, се изтъква в информацията. С най-голям замах е действала Турция, която е смъкнала фискалния натиск върху бизнеса от 53 на 41,2% и е съкратила с 5% дяла на социалното осигуряване, който сега възлиза на 14,5% в сферата на наемния труд. През миналата година е създадена стройна система на данъчни облекчения в индустриалните зони, изградени са безмитни зони за привличане на чуждестранни инвестиции и е въведена електронната фактура. Италия е на 131 място от 185 страни и е с най-висок фискален натиск в ЕС в размер на 68,3%. Преди нея се нареждат Естония с 67,3 и Франция с 65,7%. С най-нисък фискален натиск са Люксембург – 21%, Кипър - 23 и Ирландия - 26,4%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg