EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще строи технологичен парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще строи технологичен парк

mail11:00 | 08.07.2011прегледи 1158 коментарикоментари 0


България планира да изгради технологичен парк за бизнес в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите. Това е казал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с израелския си колега Шалом Симхон и е поканил израелски компании да инвестират в парка. Съобщението е на пресцентъра на министерството. Министър Симхон е на посещение в България в състава на правителствена делегация, водена от премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Проектът за технологичен парк ще се финансира със средства от Оперативна програма "Конкурентоспособност". Партньорството нив областта на иновациите е особено перспективно, е подчертал министър Трайков. Израел е сред световните лидери по процент от БВП, който се отделя за научни изследвания.Информационните технологии, биотехнологиите, фармацията, отбранителната индустрия, както и изследванията в областта на земеделието и водите са били идентифицирани като част от най-перспективните области за сътрудничество между двете държави.
България следи с интерес развитието на проекта за добив на газ в Израел, е подчертал министър Трайков. Изследователски центрове в Израел разработват нови видове растения, които могат да се използват за производство на биогорива, е информирал министър Симхон. По думите на министър Трайков това е интересна и перспективна област, която трябва да се проучи от гледна точка на възможността за отглеждане на  такива растения около въглищните мини или като алтернатива на тютюнопроизводството. Производството на електромобили е друга перспективна област на сътрудничество между двете държави. За България това е нова сфера, в която страната ни може да използва технологичния и бизнес опит на Израел, е подчертал още министър Трайков. Той е поканил и фирми от Израел да участват в приватизацията на компании от отбранителната ни индустрия. Министър Трайков е представил пред своя колега и възможностите на Българската агенция за инвестиции да подпомага бизнеса в страната.
Израел е една от двете нови държави, в които България назначи наскоро свои търговски представители и това говори за потенциала, който виждаме за задълбочаване на двустранните ни отношения, е казал министър Трайков. По време на посещението на израелската правителствена делегация у нас бяха подписани Протокол за изменение на договораза насърчаване и взаимна защита на инвестициите и споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената научно изследователска и развойна дейност в частния сектор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg