EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България ще строи оранжерия в Монголия = $1млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще строи оранжерия в Монголия = $1млн.

mail06:25 | 13.05.2015прегледи 1894 коментарикоментари 0


България ще построи в Монголия оранжерия изцяло по наша технология, която ще бъде като пилотен проект в размер на около 1 млн. долара. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Улан Батор Дияна Тушева.

Държавният глава участва в бизнес форум, в който взеха участие държавни ръководители и представители на предприемачите от България и Монголия.

Знаете много добре, че тези пари за оранжерията идват от монголска страна - с моята договорка преди 2 години, когато се срещнах за първи път с президента на Монголия, уточни Плевнелиев. Имаше неразплатен монголски дълг в размер на около 3 млн. долара и тогава успяхме да се договорим, монголската страна плати и се разбрахме, че тези средства ще отидат за проекти тук, в Монголия, обясни президентът. Един от тях, който практически на нас ни излиза без пари, е именно тази оранжерия. С нея ще покажем българска технология, българско ноу-хау, инженеринг и ще се надяваме тези проекти да се множат. Разбира се, нашето Министерство на земеделието има по-високи цели - министърът на земеделието на Монголия ще бъде наш гост през месец септември т.г., припомни държавният ни глава. Вече е проведена работна среща, на която са договорени няколко неща. Освен оранжерията, за монголската страна представлява интерес автоматизирана система за контрол на субсидиите на животновъдите, каза той. Знаете, в България има система, която буквално указва всяка крава къде се намира в момента и съответно следи и субсидиите. От огромен интерес за домакините ни е надеждата да им помогнем с консултантски услуги да вдигнат стандарта и да уеднаквят начина на производство на млека, на млечни продукти и други храни. В този бранш България изцяло е хармонизирала правилата си с европейските стандарти, подчерта Плевнелиев.

В информационните и комуникационни технологии изпълняваме първи пилотен проект - виждате, че транспортът в Монголия има потенциал да се модернизира и да се направи по-ефективен. Нашата страна вече помага, отбеляза президентът. Българската компания "Контракс" изпълнява вече договор с монголското правителство, следим всеки автобус на територията на страната с GPS-и и управляваме интелигентно трафика. Но това е само началото, добави той.

Огромен интерес представляват и услугите за SMS паркиране, интегриран градски транспорт, "интелигентни светофари", синхронизиране на видовете транспорт, център за мобилност, каквито ние имаме. За целта кмета на Улан Батор ще бъде на посещение в България най-късно до месец октомври, за да се запознае с тези решения и ние сме оптимисти, че ще се подписват договори, посочи Плевнелиев.

Строителството на метро е също от интерес за монголската страна - домакините ни отдавна мислят за това, дори имат предварителни проучвания. Оказа се, че те са следили строителните работи при софийското метро, така че интересът е взаимен и можем да бъдем полезни с инженеринга, с изпращане на екипи, заяви Плевнелиев.

Монголското правителство е решило в областта на информационните и комуникационни технологии да подобри услугите за гражданите - по-добър интернет достъп, повече WI-FI услуги, по-добри телекомуникационни и електронни услуги за гражданите. Тук с нас бяха представители на Българската софтуерна асоциация и очакваме резултати от техните преговори с домакините, изрази надежда държавният глава. Във военното дело търсим възможност за добро представяне на българската компания Оптикс - Панагюрище, която е водещ световен производител в системите за нощно наблюдение и за която продукция в Монголия проявиха интерес, уточни президентът.

В енергетиката също можем да бъдем полезни - домакините ни искат да строят водни централи, язовири, вятърни паркове, а ние имаме този опит. Нашият инженеринг също ще помогне с проектиране и насочване към подходящи технологии, продължи той.

Да не пропуснем минното дело, където имаме български компании - Геотехмин, водеща наша компания, която регистрира дружество и инвестиция от 2 млн. долара вече се случва, отбеляза президентът. Очакваме следващи стъпки - защо не на концесия на някоя от мините тук в Монголия за българска компания, която да разработи дадено находище оттук нататък. Ще отбележа предложението на монголските власти за Ел Би Булгарикум и други производители на кисело мляко и хранителни продукти да се намери начин да се използват суровини в Монголия, които след това да се преработят и да се продават впоследствие на китайския пазар. А там има търсене на нашето кисело мляко, което е добре познато в Китай.

Радва ме, че на бизнес-форума имаше много конкретика, бяха подписани много споразумения. И да не забравя за сближаването на БАН и Монголската академия на науките. Вече договорихме първа експедиция на български учени тук в Монголия, където се оказа, че има недоизучени огромни праисторически рисунки в пещери, а България може да помогне с ноу-хау на азиатската страна, а и това ще бъде заплатено, подчерта президентът. В перспектива тези проучвания и обекти могат да се направят по стандартите на ЮНЕСКО и да се защитят като световно културно наследство, каза той.

Нашата страна има много добра репутация в Монголия, в очите на нашите монголски приятели България е една развита държава, лидер в информационните и комуникационни технологии, в производство на храни, в енергетиката, в инфраструктурното строителство. А ние тук се ползваме с много висока репутация - предпоставка за добри сделки.

Отношението на Монголия към България е прекрасно, желанието за работа е голямо, но трябва да сме активни и да се научим да превръщаме всичко това в конкретни резултати, заключи с препоръка президента Плевнелиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972