EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще строи кораби за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще строи кораби за Русия

mail10:10 | 01.06.2010прегледи 2218 коментарикоментари 0


Дълго чаканото споразумение между България и Русия за строителство и ремонт на кораби вече е факт, съобщава в. Позвънете. То е подписано при посещение на родна делегация, начело с областния управител Данчо Симеонов и много предствители на морския бранш в Санкт Петербург. Руснаците са поели ангажимента при старта на програмата за обновление на флота, чийто индикативен срок е 2020 г. да имат предвид и родните корабостроители. С наличните мощности в руските корабостроителници може да се поеме само около 60 на сто от пълния обем, а останалите ще бъдат възложени на чуждестранни компании. Страната ни може да строи между 25 и 30 плавателни съда на година при пълно натоварване на мощностите, посочи председателят на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт Светлин Стоянов. Той подчерта, че местните заводи могат да са много полезни, защото руските могат да поемат изграждането на кораби само до 80 000 тона.

Във Варненската корабостроителница има възможност за строителство на плавателни съдове до 100 000 бруторегистър тона. „Програмата е в напреднала фаза, вече се правят конкретните проекти за корабите от които има нужда руският флот. Съставят се и разценки и от това, което видяхме, цените, на които ще се работи, са доста добри”, коментира Стоянов.

Първата конкретна стъпка за съвместна работа е направена от страна на проектантите. Местна компания, специализирана в проектирането на нефтени платформи и кораби, е успяла да се договори с руснаците. По-сериозни контракти се очаква да бъдат сключени през септември, когато ще се проведе съвместен бизнес форум във Варна.

Губернаторът на Ленинградска област е напомнил на Данчо Симеонов, че има интерес за строителството на лагер, подобен на този на Московското кметство в Камчия, някъде по българското Черноморие. Все още не е решено в коя община точно може да се реализира проектът. За руснаците нямало особено значение, както и не била важна и собствеността на терена. Те били готови да закупят и частен парцел, стига да се намери подходящ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg