EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще приеме еврото някога

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще приеме еврото някога

mail14:50 | 16.09.2011прегледи 938 коментарикоментари 0


"Предполагам, че България ще приеме еврото в някакъв бъдещ момент, като всички останали държави-членки, които нямат клауза за право на отказ". Това заяви днес Хосе Мануел Гонсалес - Парамо, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка. "Пътят към приемането на еврото е ясно определен, а изискванията за него са заложени в Договора и в Протокола относно критериите за конвергенция. Решението за приемане на еврото е фундаментално и към него трябва да се подходи сериозно. Необходима е много грижлива подготовка, за да се осигури устойчивост на конвергенцията и успешно участие в еврозоната", каза още той. "Формирането на среда, благоприятстваща устойчива конвергенция на България, изисква провеждането на икономическа политика, насочена към осигуряване на обща макроикономическа стабилност, включително устойчива ценова стабилност", допълни той.
Хосе Мануел Гонсалес - Парамо присъства на официалното откриване в сградата на БНБ на изложбата "Еврото", посветена на единната парична единица на Европа. Той припомни, че само след няколко месеца Европа ще празнува десетата годишнина от въвеждането на евробанкнотите и монетите. Понастоящем в обръщение има над 14 милиарда евробанкноти, които се използват ежедневно от над 331 милиона жители на еврозоната. "Евробанкнотите и монетите могат да е разглеждат като най-осезаемия символ на европейската интеграция", отбеляза Гонасалес - Парамо. "След присъединяването през 2007 година на България към ЕС и Европейската система на централните банки българските граждани вече познават добре евробанкнотите и монетите.
Целта на изложбата е да се повиши информираността на широката общественост за евробанкнотите и монетите, за защитните им елементи и за това как се разпознава истинската банкнота от фалшивата", каза още той. София е 11 европейски град, който става домакин на изложбата. Преди това изложбата е била във Франкфурт, Братислава, Барселона, Рим, Берлин, Люксембург, Варшава, Талин, Букурещ и Париж. /БГНЕС
 


Тагове: евро, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158