EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще има представителство на JASPERS

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще има представителство на JASPERS

mail15:40 | 02.08.2011прегледи 513 коментарикоментари 0


Има зелена светлина от ЕК за откриването на офис на Инициативата за техническа помощ JASPERS у нас с постоянен персонал от пет души, съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред журналисти днес. По предложение на министъра един от тези служители ще бъде постоянно ангажиран с процеса на подготовка на следващия програмен период.
Министърът припомни и за друга инициатива - България да ползва техническа помощ от експерти от международните финансови институции, като заплащането да става не от бюджета на страната и не за сметка на кредити от тези банки, а с европейски средства. Тези дни е получено официално писмо от ЕК, с което България получава разрешение да сключва договори с международните финансови институции и да използва услугите им за предоставянето на техническа помощ. За да се материализира това разрешение на ЕК, ще бъде внесена промяна в чл. 13 от Закона за обществените поръчки, където ще се предвиди възможността за директно сключване на договори с международните финансови институции, каза Дончев.
Направен е опит предварително да бъдат очертани нуждите на министерствата с оперативни програми, в резултат на което са отбелязани 46 проекта. Те са в пътния сектор - 9 проекта, в железниците - 7 проекта и във водния сектор - 30 проекта. Тази инициатива не изключва помощта, която България ползва по инициативата JASPERS, но и не става въпрос за дублиране на помощта, отбеляза министърът. Всички управляващи органи ще имат възможност в рамките на месец и половина да отправят още предложения по инициативата с международните финансови институции. Става въпрос за консултантска помощ, припомни министърът и отбеляза, че моделът явно е обещаващ, защото и други европейски страни са проявили интерес да го ползват.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg