EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България чака оферта за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България чака оферта за еврозоната

mail07:10 | 26.05.2017прегледи 912 коментарикоментари 0


През следващата седмица ЕК ще предложи на страните от ЕС, които са извън еврозоната, да приемат единната валута. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, съобщи Ройтерс. Според агенцията това е част от усилията да бъде сплотен Евросъюзът преди началото на преговорите за Брекзит.

Предложението ще се съдържа в очертаването на бъдещето на еврозоната. “Ще се опитаме да изработим рамка, която да е толкова привлекателна, че да е - както казват във филмите - “предложение, което не можеш да откажеш”. Така Московиси отговори на въпроси на журналисти за подробности за неговата инициатива “за приключване на икономическия и монетарен съюз до 2025 г.” Според него след Брекзит икономиката на ЕС ще бъде още по-силно доминирана от еврозоната и това би трябвало да е мотив към онези извън нея да се присъединят.

Всички страни от ЕС с изключение на Великобритания и Дания са задължени да приемат еврото, но не е фиксиран срокът, в който те трябва да се откажат от националната си валута, посочва агенция Ройтерс.

Московиси изтъкна, че всяка държава трябва да се движи към единната валута със собствено темпо, както и че Еврокомисията няма нито правомощията, нито желанието да принуждава когото и да е да направи това в определен срок. Затова той предпочита да говори за примамливи предложения вместо за настояване за по-бързо движение към еврото.

Отношението към единната валута в страните извън еврозоната е различно. В Полша например 57% са срещу еврото, показа проучване на Евробарометър от декември. Несъгласните доминират още в Чехия, Швеция, Дания и България, докато в полза на еврото се изказват в Унгария, Хърватия и Румъния. 

България очаква с голям интерес предложението на ЕК към държавите извън еврозоната. Това обявиха финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев в сряда.

“Присъединяването към еврозоната е водещ приоритет за нас, за това очакваме с интерес предложението от Брюксел, Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната”, заяви Владислав Горанов. Той подчерта, че правителството е убедено, че това е единственият естествен път на българската монетарна политика.

“Ще кажа още веднъж това, което съм казвал многократно: единственият изход от нашия паричен режим на валутен борд е влизането ни във еврозоната и приемането на еврото”, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

България трябва да демонстрира, че икономиката ѝ е в по-близко съответствие с тези на по-богатите страни-членки на Европейския съюз преди да може да се присъедини към еврозоната. Това заяви в сряда Питър Прат, главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде агенция Reuters.
Балканската страна беше приета в ЕС през 2007 г. и, макар да има относителна ниска инфлация и стабилни публични финанси, влизането ѝ в еврозоната е затруднено заради неуспеха със справянето с високото ниво на корупция и ниските доходи.
Българският премиер Бойко Борисов обеща реформи, включително създаване на орган за борба срещу корупцията, въпреки че анализаторите са предпазливи спрямо неговото реформистко начинание.
Според международната организация за борба срещу корупцията „Прозрачност без граници“, България е най-корумпираната държава в ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg