EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България усвоила милиони по ОП Административен капацитет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България усвоила милиони по ОП Административен капацитет

mail18:01 | 11.02.2010прегледи 964 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри оценката за съответствие на Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК), обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Създадена е адекватна система за контрол и управление в съответствие с европейските норми. „Всички системи за контрол по програмата са внедрени успешно и страната ни ще може да управлява междинни плащания в размер на 132 млн. евро., съобщи министър Дянков.
ОПАК е програмата с най-добра усвояемост от всички оперативни програми у нас и е първата, одобрена за финансиране от Европейския социален фонд. Към момента по ОПАК има сключени 253 договора на стойност близо 140  млн. лв., което означава, че са договорени близо 40 на сто от всички средства от ЕСФ. Приключени са 173 проекта, а 74,5 млн. лв. са изплатени на бенефициентите или над 21 на сто от общите средства, предвидени по програмата.
„Показахме, че можем да се справим добре и да насочваме средства към качествени проекти", подчерта заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. По думите й с освобождаване на междинните плащания по ОПАК ще бъде подобрена бизнес средата у нас и ще се повиши конкурентоспособността на българската икономика. Това ще се случи с подобряване на качеството на човешките ресурси и с осъществяване на насоките на административната реформа. Ще продължи и усъвършенстването на правната рамка за реформата на държавната администрация, допълни зам.-финансовият министър.
Министър Симеон Дянков оповести предварителни данни за изпълнението на консолидирания бюджет за януари 2010 година. Те сочат дефицит от 495 млн. лева. От тях 240 млн. лв. са свързани с по-високите разходи за сметка на постъпилите и отчетени в предходни години авансови плащания от европейските фондове.
214 млн. лв. лихви са платени съгласно календара за плащанията по обслужването на външния дълг, а около 40 млн. лв., които са извънбюджетни, са за закъснели разплащания в строителството. До месец март всички дължими суми на държавата към строителния бизнес ще бъдат изплатени, допълни министър Дянков. По план през първите три месеца на годината ще имаме дефицити, заради предстоящото ускорено и планирано изплащане на средства по европейските фондове, както и поради договорените предимно със строителния бизнес закъснели плащания, които не са заложени в бюджета. Разплащането на тези задължения става след внимателен анализ на направленията на разходите и преговори за подобряване на условията за държавата по подписаните договори. Поради това бяха подписани и допълнителни споразумения с фирмите изпълнители, припомни министър Дянков и отново подчерта решимостта в края на годината да бъде постигнат балансиран бюджет.
 „Това е програмата с най-голяма усвояемост на европейски средства от всички останали”, констатира вицепремиерът Симеон Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215