EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България търси турски туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България търси турски туристи

mail15:30 | 06.02.2014прегледи 1008 коментарикоментари 0


Към момента около около 600 000 зимни туристи посещават България годишно, но щом развие потенциала си, техният брой може да стане над 2 млн. Ние имаме три доказани международни ски курорта, които приемат и любители, и професионалисти - Банско,
Пампорово, Боровец, но и множество локални също с големи перспективи като Чепеларе, Витоша, Ком, Беклемето и др. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев на международното изложение East Mediterranean International Travel & Tourism (EMITT) 2014 в Истанбул, съобщава МИЕ.  Събитието бе под надслов България - зима и СПА страна на чудесата (Bulgaria - Winter & SPA Wonderland).
Страната ни заема 4-о място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар, особено по отношение на Турция, счита Ботев. За периода януари-ноември 2013 г. България е посетена от 354 257 турски туристи - с близо 31 на сто повече спрямо същия период на предходната година. През 2013 г. Турция е на 6-о място сред най-големите генериращи пазари за българския туристически продукт. Като най-добри възможности за привличане на повече турски гости са почивките със зимни спортове, ски ваканциите, комбинирания отдих със СПА, балнео- и уелнес услуги. В Банско увеличението на турските гости е над 150 на сто, но абсолютните стойности все още не ни задоволяват и ще търсим нови форми за рекламиране, допълни кметът на общината Георги Икономов.
Имаме уникални възможности - пет високи планини близо една до друга, 146 планински върха над 2 хил. метра, при това тези планини са на максимум 2 часа път от международно летище и това е предпоставка за активен ски туризъм. Към конкурентните ценови качества на българските зимни и ски курорти се прибавя и изобилието на минерални извори. Те са подходящи за лечение и профилактика в хотелска база, което прави процедурите не така скъпи като медицинските.
България е с най-голямата концентрация на минерални води спрямо територията си. Средноденонощният отток на това богатство е 274 милиона литра за денонощие. Без съмнение стратегически интерес за инвестиции в България са зоните за целогодишен балнеолечебен и СПА туризъм с минерална вода, сред които едни от най-атрактивните са Баня, Хисаря, Павел Баня, Велинград, Сандански, Поморие и Сапарева баня, посочи още Ботев.
През последните години България е въвела редица визови облекчения за нови групи турски граждани, пребиваващи у нас. Към настоящия момент над 4,5 млн. турски граждани са освободени от визи и целта е пълното отпадане на визовия режим. България спазва изискванията на ЕС като страна членка в това отношение включително и за цените на визите. Според службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Истанбул вече се издават и многократни тримесечни визи за турски граждани, което ще динамизира още туристическия поток към България. Направено е необходимото съвместно с МВнР да либерализираме този процес и вече има решение в интензивните сезони да се командироват допълнително специалисти в консулските ни служби в Турция, а когато стане готова магистралата през Капитан Андреево, от Истанбул до Пампорово още се пътува за три часа.

В Истанбул туристически услуги представиха и курортите Пампорово и Боровец, община Банско, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Състоя се и премиерата на филма на МИЕ специално на турски език за зимните курорти на България. Гостите получиха и рекламни материали на турски. Представена бе и Варна като един от най-привлекателните туристически региони на България. Тук са концентрирани древна култура, най-старото златно съкровище в света, морски курорти, луксозни хотели, природни забележителности, голф игрища по световни стандарти, игрални заведения и други атракции. При работното си посещение Ботев се срещна с първия вицепрезидент на Turkish Airlines Зия Ташкент. Двете страни се договориха да се пристъпи към изграждането на редовна връзка Истанбул - Варна.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164