EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България търси природен газ от Туркменистан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България търси природен газ от Туркменистан

mail13:40 | 18.03.2011прегледи 765 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с министъра на икономиката и развитието на Туркменистан Башимурат Ходжамамедов, съобщи МИЕТ. Сегашното състояние на взаимното ни сътрудничество е далеч под възможностите на икономическия потенциал на двете държави, е посочил Трайков. Безспорен приоритет в бъдещото активизиране на тези контакти е енергетиката, в която имаме огромен потенциал, но все още контактите ни са символични, е добавил той. България потвърждава интереса си за доставка на природен газ от Туркменистан, както и ангажимента си за улесняване на пътищата за износа му, посочва МИЕТ. Намирането на взаимноизгодно решение за Транскаспийския газопровод ще е от огромна полза и за Туркменистан, и за Европа. Министър Трайков е припомнил още, че Туркменистан е една от най-богатите на енергийни ресурси страна в региона на Средна Азия и Каспийско море. Трайков е изразил убеденост, че българската икономика може да доставя на Туркменистан широк спектър изделия на машиностроенето, електротехниката, оборудването за хранителната промишленост, подемни съоръжения и др., а да внасяме текстил, килими, храни и други. Българският пазар е силно либерализиран и отворен за всяка страна, включително и за Ашхабад, е посочил Трайков, цитиран от пресцентъра на МИЕТ. За България е най-добре да се мисли като за част от целия ЕС и пазара му, включващ 500 млн. души, смята Трайков.
Башимурат Ходжамамедов е съобщил, че 20 български предприятия вече са заявили участие в инвестиционни проекти в Туркменистан на обща стойност $7.4 млн., предимно в нефтопреработването. Реален интерес има към бизнес сътрудничеството в текстилната индустрия, химията, машиностроенето, фармацията. Гостът е потвърдил, че страната му устойчиво увеличава износа си на газ за различни региони, като се обмислят няколко варианта за пренос. Министър Трайков е заявил готовността на наши фирми със сериозен опит в изграждането на социални и инфраструктурни обекти да кандидатстват в туркменски строителни проекти като доставчици и подизпълнители. Според Трайков Туркменистан също може да се възползва от услугите на нашите строителни фирми. Министър Ходжамамедов е потвърдил, че строителният сектор в
неговата страна се отваря вече не само за турски, но и за европейски фирми и е посочил многото нови пътища и разрастването на туристическата зона Аваза. Ашхабад се интересува и от международни проекти за развитие на автомобилните превози и на морския транспорт с европейско съфинансиране. Особено полезен би могъл да бъде минаващият през страната транспортен коридор "Север-Юг", който би улеснил движението на стоки и хора между ЕС, азиатските стани, Сирия и Персийския залив, е посочено по време на разговора. Ходжамамедов е в София, начело на делегация за провеждането на първата сесия на междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество. Двамата министри са изразили задоволството си от създаването на комисията, която ще конкретизира посоките и мерките за разширяване на двустранните делови връзки и взаимния обмен на конкурентни стоки и услуги.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg