EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България търси инвеститори в Шанхай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България търси инвеститори в Шанхай

mail14:15 | 10.09.2012прегледи 765 коментарикоментари 0


България ще направи стъпка в правилната посока, като организира през ноември инвестиционен форум в Шанхай, защото има нужда да стане по-популярна в Китай, предаде китайската информационна агенция Синхуа, цитирайки мнение на експерти - китайски и български.
Неотдавна в интервю за Синхуа Лу Юнмин - съветник по икономическите и търговските въпроси към посолството на Китай в София - каза, че българските власти трябва да организират подходящи форуми, на които да представят условията и предимствата за инвестиране в България. "Китайците не са добре информирани по тези теми", цитира Синхуа мнението на китайския търговски представител в България. В подкрепа на тезата си той посочва, че през последните четири-пет години китайските централни и регионални правителства са организирали почти всяка година по пет бизнес форума в България, а България не е организирала такъв форум в Китай. България има предимства като добро географско положение и подходящи транспортни възможности, казва г-н Лу.
В материала на Синхуа от София е цитирано и мнението на Кръстьо Белев, директор на българския Център за промоция на туризма и инвестициите в Шанхай.Той е на мнение, че България трябва на всяка среща с китайски партньори да подчертава, че тя е част от големия пазар на ЕС. България трябва да се стреми да привлича китайски промишлени предприятия, които вече са на европейския пазар и които страдат или от липса на квоти или от по-високите данъчни бариери, казва Белев за Синхуа.
Според китайския търговски съветник Лу Юнмин китайски компании - самостоятелно или заедно с български фирми - могат да реализират много инфраструктурни проекти като магистрали, пристанища и летища. "България трябва да отвори врати за китайските компании в тази област, но засега само е открехнала вратичката. Има ограничения за китайските инвестиции в големи инфраструктурни проекти. На теория няма граници, но де факто има. Това е много сериозен въпрос", цитира Синхуа мнението на г-н Лу. Като голяма пречка за китайските инвестиции той сочи и визовите проблеми, особено с работните визи, и припомня, че ръководителите на двете страни много пъти са подчертавали, че Китай и България имат традиционни приятелски връзки и отношения на политическо доверие. Говорейки за българския износ в Китай, той съветва страната ни по-добре да рекламира производството си, защото според него качествени български стоки като вина и розови продукти са сравнително непознати в Китай.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048