EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България спира вноса на храни от Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България спира вноса на храни от Украйна

mail14:15 | 19.04.2023прегледи 688 коментарикоментари 0


За периода от 24 април до 30 юни 2023 г. на територията на Република България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Забраната се отнася до над 20 стоки.

Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби, коментира земеделският служебен министър добави Гечев.

Като друг аргумент за вземането на това решение министър Гечев посочи, че така или иначе вече спрените коридори към редица други европейски държави ще бъдат отново пренасочени към коридора към Румъния и съответно след това през България, съответно правителството реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите, каза още Гечев. 

За да сме коректни докрай с нашите партньори решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година. То винаги може да бъде променяно от Министерския съвет на базата на променени обстоятелства, ако има такива, поясни министърът. Решението се възлага да се осъществи от министрите на земеделието, на икономиката, на вътрешните работи, както от Агенция „Митници“, отбеляза Явор Гечев.  "Считаме, че когато една държава има проблем, целия ЕС има проблем", каза той и подчерта, че решението изключва транзита на стоки през територията на България, предназначени за трети държави. "Тоест запазваме духа на искането на ЕС, че коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществяват", посочи Гечев. Той каза, че правителството очаква с нетърпение дебата с другите държави и с ЕК, както и предстоящите срещи, включително и с представители на украинското правителство. 

Служебният министър призова земеделските производители това решение да не оказва влияние на цените, тъй като по думите му пазарът и без това е тежко пренаситен. "Няма да толерираме това", посочи Гечев. Няма условия за покачване на цените, тъй че ние ще партнираме, включително на земеделските производители. "Призивът ни е да използваме този прозорец за продажбата на българска продукция, защото след това няма да има много мерки, които да можем да направим", каза Явор Гечев.

Попитан дали на България може да бъдат наложени санкции след вземането на решението за ограничаване на продукция от Украйна, министър Гечев каза, че "ние мислим, че имаме достатъчно правно основание. Не става въпрос за наказание или "дърпане на уши", ние сме пълноправен член на ЕС и мисля, че България в момента се държи като такъв", заяви Гечев.

Според него, когато имаме проблеми, те са общоевропейски и ние имаме право да кажем на висок глас, дори да извикаме, ако не сме съгласни с нещо. "Не мисля, че солидарността като първа ценност на ЕС трябва да бъде заместена от санкционния режим", каза Гечев. Той подчерта, че България няма претенции към украинския народ и украинските фермери.

Явор Гечев съобщи, че по последна информация, която има преди днешното заседание на Министерския съвет, на европейско ниво ще има среща, в която ще участват и министрите на земеделието, и еврокомисарят по земеделие. Упорито се търсят решения, съвместно с държавите, при които има проблеми, каза министър Явор Гечев.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg