EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се ориентира към покупка на F-16V

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се ориентира към покупка на F-16V

mail06:35 | 27.12.2018прегледи 1251 коментарикоментари 0


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на  21 декември, в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

На пресконференция в Министерството на отбраната разяснения по направените предложения направиха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов - ръководител на политико-военната група и генерал-майор Цанко Стойков – председател на съвместната работна група и ръководител на проекта.

„Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската военна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат“, посочи заместник-министър Запрянов.

Генерал-майор Цанко Стойков отбеляза, че съвместната работна група се е придържала към ясни правила – обективност и безпристрастност към страните. „Стремили сме се да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения. Направихме всичко възможно да спазим сроковете на пътната карта, приета от Народното събрание“, каза той.

В отговор на журналистически въпроси министър Красимир Каракачанов посочи, че изборът на нов тип боен самолет се основава на докладите, които политико-военната група и бордът за управление на проекта са направили. „Министърът на отбраната е само посредник между работните групи и Министерския съвет“, посочи той. „Ако Министерският съвет вземе под внимание предложението в доклада, следва решене на Народното събрание и преговори със САЩ. При постигане на резултати, които са в интерес на военната ни авиация и Министерството на отбраната, следва предложение за подписване на договор. То трябва да бъде изготвено от четирима министри – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи, и ако бъде одобрено от Министерския съвет, следва ратификация на договора от Народното събрание.“

Министър Каракачанов разясни още, че според американското законодателство, част от информацията може да бъде предоставена от страна на САЩ след като страната е избрана за водене на директни преговори. „Тук не става въпрос за преговори между държава и фирма, а за преговори между държави“, каза министърът на отбраната. „Цялата информация по зададените от нас въпроси, включително за подобряване на цената, което е реално и възможно, може да бъде постигнато само при директни преговори между двете правителства, тъй като процедурата става със санкция на Конгреса на САЩ“, посочи той. „При тази ситуация има два варианта – или да спрем проекта и да започнем отначало, което означава да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички необходими параметри, за да си оформим окончателното становище и да предложим договор. Това е процедурата. Ако не се стигне до договор при взаимно изгодни условия, винаги имаме опция да продължим със следващите предложения“, каза министър Каракачанов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg