EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се нуждае от истинска насърчителна банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се нуждае от истинска насърчителна банка

mail11:10 | 13.10.2023прегледи 649 коментарикоментари 0


България има нужда от съвременна насърчителна банка, която да подкрепи развитието на икономиката. Работим по изготвянето на оценка на структурната целесъобразност и ефективността Българска банка за развитие, с което да спомогнем за утвърждаване на позицията й, за да може да изпълнява в максимална степен функциите си.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на заседанието на Консултативния съвет към Надзорния съвет на банката.

В срещата участваха още зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, както и представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) и Националното сдружение на общините (НСОРБ), които обсъдиха стратегическата визия за дейността на ББР до 2026 г.

Работи се по прегледа както на дейността на банката, така и на другите финансови институции в портфолиото на министерството, които имат сходни дейности за подкрепа на малкия и средния бизнес в страната, поясни министър Стойчева. Целта е да бъдат идентифицирани техните силни страни и възможностите за колаборация помежду им, допълни тя.

По думите й, насърчителните функции на ББР не бива да са за сметка на директната кредитна дейност. Милена Стойчева посочи като успешни примери банките за развитие на Полша, Румъния, Литва и Малта. Според нея ще се търси онзи модел на насърчителна институция, който отговаря в най-голяма степен на нуждите и особеностите на националната ни икономика, чиято цел е създаване на висока добавена стойност.

Банките за развитие са инструмент с огромен потенциал, който следва да се структурира много внимателно, заяви министърът. Европейските финансови институции, които ще подпомогнат МИР в изработването на анализа, ще бъдат гарант за прозрачността на процеса.

Представителите на работодателските организации и НСОРБ представиха своята визия за дейността на банката. По думите им, от първостепенна важност за бизнеса е улесняване на достъпа до кредитен ресурс и компенсирането на пазарните несъответствия.

Нужна е и промяна в нормативната среда, в която оперират институции като ББР. Засегната бе и темата за изпълнението на мандати от международните финансови институции, така че ББР да може да подпомага секторите, в които търговските банки отсъстват.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg