EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се клевети най-много в ОЛАФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се клевети най-много в ОЛАФ

mail10:00 | 27.05.2013прегледи 452 коментарикоментари 0


Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е получила през миналата година най-много сигнали за възможни злоупотреби със средства от ЕС от "частни източници" от България. Това се посочва в годишния доклад за дейността на службата. Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер уточни, че има проблем, когато броят на сигналите от дадена държава е разпределен неравномерно между "частни" и "обществени" източници. За България данните показват, че "частните" сигнали (от отделни граждани и анонимни) са били 46, докато подадените от властите са били четири. Сходна тенденция се наблюдава и в Италия, Румъния, Великобритания, Словакия, Белгия, Чехия, Полша и Унгария.
Половината от получените сигнали са били свързани с възможни нередности около структурните и земеделските фондове. Голяма част от подадените данни са засягали дейността на служители в институциите на ЕС. Най-малък е бил броят на сигналите, свързани с незаконни цигари и фалшиви стоки. Няма нито един сигнал от обществена институция от Франция, Латвия, Люксембург, Малта и Словения. По един сигнал от обществени институции е постъпил от Кипър, Финландия, Естония, Австрия, Литва и Унгария. България, Румъния и Белгия са получили най-много юридически препоръки от службата през миналата година. За Румъния са били издадени 13 препоръки, а за Белгия и за нашата страна - по шест.
Препоръките са към съответните национални или европейски власти - за предприемане на действия за възстановяването на средства, за възбуждане на наказателно преследване, уточни Кеслер. Това не са присъди, но не са и приятелски съвети, уточни той. Кеслер не се ангажира с отговор на въпроса за разследване срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той отбеляза, че не е в течение и се въздържа да коментира, за да не каже нещо погрешно.

Ръководителят на ОЛАФ уточни, че тази година службата не представя таблица с броя на злоупотребите с европейски средства по държави, защото такава информация изглежда подвеждаща. Той даде пример с разследването по САПАРД у нас и с издадените в Германия от германец фактури на българи, послужили за измами с европейски средства. Къде да класираме този случай - в таблицата за България или за Германия, попита той. Тези случаи са все повече европейски, допълни Кеслер.
Източник:БТА
 


Тагове: ОЛАФ, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg