EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се бори с евроизмамните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се бори с евроизмамните

mail11:45 | 14.01.2011прегледи 820 коментарикоментари 0


Има добро сътрудничество между ЕК и българските власти в борбата с измамите в усвояването на еврофондовете, каза пред журналисти днес еврокомисарят за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета след среща в МС с министър-председателя Бойко Борисов.
Еврокомисарят е в България в рамките на обиколката му във всички страни от Европейския съюз. Вчера той е бил на посещение в Румъния.
Премиерът Бойко Борисов и еврокомисар Алгирдас Шемета са обсъдили въпроси, свързани с европейската данъчна и митническа политика, както и водената от правителството борба с корупцията и с измамите със средства от еврофондовете.
Нашата оценка гласи, че България полага значителни усилия в борбата срещу измамите, отбеляза Шемета. Взаимоотношенията между ОЛАФ и българските агенции, които са занимават с тези проблеми, са много добри. Има добро сътрудничество и обмен на информация на високо ниво, както и провеждане на съвместни операции, каза еврокомисарят.
България полага много сериозни усилия, за да се справи с измамите. Все още обаче съществуват известни проблеми в тези области. На първо място те са със съдебното приключване на случаите, разследвани от ОЛАФ. И тук не виждаме, за съжаление, добър резултат, посочи Шемета. Това създава среда, която подпомага хората, склонни да извършат измами, добави той.
Еврокомисарят изтъкна, че е запознат, че наскоро у нас е одобрено ново законодателство и тези нови закони дават възможност да бъдат приключени успешно в съдебната власт случаите, свързани с измами с еврофондовете.
Настоящето правителство е получило доста тежко наследство в усвояването на еврофондовете, каза Алгирдас Шемета. Получихме уверение, че ситуацията в тази област ще бъде подобрена, добави той. Според еврокомисаря ще се подобри и ситуацията с връщането на неправилно усвоени пари от ЕС.
Премиерът Борисов уточни, че на България ще се наложи да връща пари по проекти на предприсъединителния механизъм САПАРД - пари, които не са заложени в бюджета на страната. Надяваме се да имаме съдебно производство, което да извади България от коментарите, че когато едно дело отиде в съд, нещата става по-зле, каза премиерът. Той изрази надежда, че съдебната система ще е по-конкретна и по-прецизна. От това зависи нашият авторитет, както и колко пари ще усвоим от европейските фондове, посочи Бойко Борисов.
Мисля, че е важно държавите членки да предприемат мерки съдебната система да работи ефективно, каза еврокомисарят Алгирдас Шемета, запитан дали знае, че съдебната система у нас е независима. Съдебните системи на страните членки на ЕС трябва да са независими и ефективно да прилагат законодателството, заяви той.
Запитан за неговата оценка за подготовката на България за Шенген, Шемета отговори, че неговата работа няма пряко отношение към този въпрос. Това се решава от Съвета на ЕС, където държавите членки трябва да обявят своята позиция. Нужно е обаче ангажиментите да се материализират в конкретни, видими резултати и проблемите да бъдат решени, посочи Шемета.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159