EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с нисък риск от държавен банкрут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с нисък риск от държавен банкрут

mail15:05 | 02.11.2012прегледи 666 коментарикоментари 0


България е с ниски нива на риск от държавен фалит за разлика от други южни европейски страни. Това обяви на конференция проф. Едуард Олтман, създателят на формулата, която изчислява след колко време една компания ще влезе в ликвидация. Форумът „Управление на кредитния риск – ефектът на вълната” се организира от ICAP България, част от ICAP Group, една от най–успешните регионални групи занимаващи се с бизнес услуги в Югоизточна Европа, и се проведе за трети пореден път в София.

Като страна със съществен риск Олтман посочи Гърция, чиято вероятност от банкрут през 2008 година е била 31%, а през 2012 година се е покачила на 47%. Според американския професор южната ни съседка е епицентър на кризата в настоящия момент. Други рискови държави в Европа са Италия и Испания, които имат вероятност от 25% да фалират. Евентуален фалит на апенинската държава би се отразил най-сериозно върху стабилността на Европейския съюз, посочи още професорът. Според Олтман Европа трябва да бъде внимателна при отпускането на финансови средства на своите членки, тъй като твърде невнимателни действия в тази насока биха се отразили негативно върху икономическата стабилност на Стария континент.

Олтман посочи още, че между 100 и 150 от компаниите в България участват на капиталовия пазар. Същевременно изчисляването на точната вероятност от влизане в ликвидация на по-голямата част от родните фирми той определи като трудна задача.

Говорители на форума бяха още Теодорос Полидорос, изпълнителен директор на ICAP България, Асоциацията на Българските Износители, на AON Bulgaria, Пощенска Банка, Белла България, EKO България, Идеал Стандарт-Видима, Dun&Bradstreet, ОББ. Събитието бе открито от Румен Симеонов, подуправител, ръководещ Управление Банков надзор.

Целта на събитието бе да бъдат обобщени тенденциите в сферата на кредитния риск и представени успешни световни практики за неговото адекватно управление. Темите бяха свързани с организационната структура при управление на кредитния риск, както и най-добрите практики в управлението на кредитния риск и тяхното влияние при експортната дейност.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg