EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с най-много жени ИТ специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с най-много жени ИТ специалисти

mail14:40 | 02.05.2017прегледи 916 коментарикоментари 0


България е на първо място в ЕС по дял на жените, работещи в сектора "Информационни и комуникационни технологии", показват последните данни на Евростат за сектора. В ЕС почти 1.5 млн. граждани учат някоя от специалностите в тази сфера, но едва малко над 17% от тях са жени, в България цифрата е 34%. На дъното на тази класация са Холандия, Люксембург и Словения. Най-много жени са се насочили към тези специалности в България, Белгия и Гърция.

За 2016 година финалните приходи от ИТ сектора са в рамките на $ 5,5 млрд., които се генерират от над 10 000 компании от високотехнологичната индустрията в България. „Страната се налага като център на развойна дейност в Европа и набира популярност в международен план. ИТ секторът у нас реализира сериозни приходи и ръстове. Надявам се по този начин да започнат да се развиват и други сектори на икономиката, които ние подкрепяме“, заяви Мариета Захариева, ръководител на ИАМСП. В ИТ сектора започнаха да се появяват първите предупредителни сигнали за изостряща се недостатъчност на специалисти.
Секторът в България вече не се движи само от чуждестранни компании, като местните фирми започват да достигат зрялост и да се стремят към регионално лидерство. Забелязва се готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност като облачните технологии, разработката на софтуер по поръчка и създаването на отделни звена за IT аутсорсинг.
 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049