EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с важна роля при транзита на руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с важна роля при транзита на руски газ

mail08:50 | 14.10.2018прегледи 1104 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа, предаде ТАСС. Той каза това на церемония по връчването на акредитивните писма на българския посланик в Русия Атанас Василев Кръстин.
"През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера", изтъкна руският държавен глава. Той изрази съжаление, че проектът за газопровод Южен поток не е бил реализиран, но отбеляза, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари".

“Турски поток” ще започне да доставя природен газ по две тръби от 1 януари 2020 г., съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Анадолската агенция.В интервю за телевизионния канал “Россия 24” Новак поясни, че все още провеждат преговори за маршрута на втората тръба. “Имаме различни варианти. Първият маршрут е през Гърция до Италия. Вторият вариант е тръбата да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия през България”, каза министърът. “Приоритетът ни е втората тръба да преминава през България до Австрия”, добави Александър Новак. По думите му “Турски поток” ще започне да доставя природен газ от 1 януари 2020 г., като капацитетът на двете тръби ще бъде 31,5 милиарда кубични метра.

Шефът на “Газпром” Алексей Милер съобщи миналата седмица, че строителството на офшорния участък ще бъде завършено до два месеца. Първата тръба от Русия до Турция през Черно море ще доставя 15,75 милиарда кубични метра природен газ на турската държава, докато втората тръба ще е за доставка на газ за Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg