EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България разполага с газ за четири месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България разполага с газ за четири месеца

mail09:14 | 23.11.2009прегледи 433 коментарикоментари 0


На фона на новите притеснения за възможна газова криза Русия-Украйна икономическият министър Трайчо Трайков каза за Дарик, че газохранилището в Чирен е пълно, топлофикациите имат мазут и това прави положението различно от миналата година.
Хранилището в Чирен има 650 млн. куб.м синьо гориво, ако го разделим по най-простия начин на пет, виждате за колко дни се получава - за около четири месеца. Но този дебит не може да бъде поддържан пет месеца, уточни министърът.
Във връзка с исканото увеличение от Булгаргаз на цената на газа, министърът заяви, че то е в прерогативите на държавния регулатор.
Ние работим по мерки, по които биха могли да ограничат увеличението, като една от тях е прецизиране на заявяваните количества. България получава газ по различни договори и на различни цени. Когато се изчерпа квотата от най-евтиното се преминава към следващото. Така че колкото по-големи количества са заявени, толкова по-висока е цената на постигнатия микс. И сега целта е методиката и практиката да се прецизират така, че да се заявяват реални количества и от фирмите, и съответно от Булгаргаз, за да се използват най-ефективните количества.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg