EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България първа излиза от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България първа излиза от кризата

mail20:47 | 16.09.2009прегледи 875 коментарикоментари 0


Можем да направим така, че България да излезе първа от кризата в региона, смята Георги Ангелов, икономист в Институт „Отворено общество”.
Пред Агенция „Фокус” той заяви: „Ние на практика имаме възможност, бидейки една от страните, която нямаше нужда от финансиране от МВФ, не беше заплашена от фалит и остана стабилна.
Ако сега се предприемат добри реформаторски мерки, спокойно България може да бъде първа от региона, която ще излезе от кризата, но това означава много работа - рязко подобряване на бизнес средата, рязко подобряване на работата на публичния сектор, включително еврофондове, разумно харчене на държавния бюджет, съдебна система и концентрирани усилия България бързо да влезе в еврозоната. Разбира се, ако нищо не се прави, просто ще трябва да се оставим да бъдем теглени от останалите страни, а може да ни удари и втора криза”.
Според него можем да бъдем оптимисти за скорошен изход от кризата, но това не е препоръчително. По-добре е да сме готови за по-лош сценарий и в следващите месеци да сме подготвени за негативни развития, които не е невъзможно да се случат, когато изглежда, че кризата е свършила. Бюджетът и въобще политиката на правителството трябва да е готова за това.
Според Георги Ангелов, основният проблем с предишното правителство е, че е похарчило повече пари, отколкото трябва и отколкото имаше в бюджета.
По този начин намали валутните резерви на страната, създавайки впечатление, че едва ли не те намаляват, защото кризата ни удря.
Всички външни наблюдатели си помислиха именно това и по тази причина много влошиха своите оценки за България, а от там - притокът на финансиране към страната и лихвените проценти бяха много влошени.
В антикризисния план на предишното правителство например се предвиждаше подобряване на бизнес средата, по-лесно стартиране на нови фирми и т.н. Това така и не беше изпълнено една година след началото на кризата, тоест имаме закъснение по наистина важните реформи, каза още той.


Тагове: криза, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg