EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България против строгите мерки за цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България против строгите мерки за цигарите

mail14:30 | 25.06.2013прегледи 541 коментарикоментари 0


Министрите на здравеопазването от ЕС се споразумяха за по-строги правила в производството и търговията с тютюневи изделия въпреки съпротивата на няколко страни, сред които България, предаде ДПА.
Те предвиждат предупрежденията за вредата от тютюнопушенето да покриват 65 на сто от предната и задната част на опаковката на изделието. Ще бъде забранено ароматизирането, което ще доведе до постепенно изчезване на ментоловите цигари. Цигарите от типа "слим" ще трябва да се продават в по-малко привлекателни опаковки. Освен това ще бъде регулиран пазарът на електронните цигари.
Според дипломатически източници представителите на България, Полша, Румъния и Чехия са гласували против новите мерки, но не са успели да ги блокират. Преди да стане закон днешното решение, то трябва да бъда одобрено от Европейския парламент, посочва  ДПА. "Не може да съществува ситуацията един продукт, който убива по 700 хиляди европейци годишно, да се стреми да замени тези потребители с деца, защото именно към тях е насочена рекламата", заяви преди заседанието в Люксембург министърът на здравеопазването на Ирландия Джеймс Райли. "Колкото по-дълго оставяме това без внимание, толкова повече грижи ще легнат на съвестта ни", каза той.

"Нашето задължение е да се грижим за хората от Европа", допълни той. "Колкото по-дълго оставяме нерешен този въпрос, толкова по-дълго съвестта ни няма да е спокойна", заяви Райли. Компаниите производители на тютюневи изделия лобираха агресивно срещу мерките, посочва ДПА. Франс прес също посочва, че коалиция, включваща Германия, Италия, Гърция, Португалия и България, е успяла да издейства ограничаване на предупрежденията за здравето върху 65 процента от повърхността на пакетите при препоръка на ЕК за 75 процента. Споразумението се смята за голям напредък, защото досега  предупрежденията за здравето бяха върху 40 процента от повърхността на кутиите. Великобритания обаче успя да запази възможността за страните, които го поискат, да предлагат цигарите си в неутрални пакети на техните територии, допълва Франс прес. Германия пък не успя да блокира забраната за продажба на цигари и на тютюневи изделия в интернет, защитавана от Испания и Франция. Един от участвалите в преговорите поясни, че е било важно постигането на съгласие при ирландското председателство, защото следващите председателства са латвийското и гръцкото, а двете страни са "в ръцете на тютюневите лобисти"


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg