EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България против нови финансови данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България против нови финансови данъци

mail13:15 | 01.10.2010прегледи 1356 коментарикоментари 0


Късно снощи приключи първата сесия на неофициалното заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел, в което участваха заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева и управителят на БНБ Иван Искров, съобщи пресцентърът на МФ.
На сесията беше направен преглед на икономическата ситуация в Европа. Финансовите министри от ЕС разгледаха и въпроси, свързани с единната европейска позиция по реформата в управлението на Международния валутен фонд (МВФ).
На заседанието на ЕКОФИН Европейската комисия призова страните членки на ЕС да продължат с усилията си за ускоряване на структурните реформи и по-добро управление, както и за строги мерки за фискална консолидация за постигане на по-висок икономически растеж. ЕК приветства предприеманите в тази посока мерки от Ирландия и Португалия, анонсирани ден по-рано. Част от тях предвиждат драстично намаляване на бюджетните дефицити през 2011 година, замразяване на пенсиите, както и на кариерното развитие на заетите в публичния сектор, драстично ограничаване на разходите за социална интеграция, намаляване на преференциите при подоходното облагане и други.
Публикуваните на 13 септември междинни прогнози на комисията обаче показват, че европейската икономика се възстановява по-добре от предвиденото и бележи икономически растеж от 1,8 процента и 1,7 на сто за еврозоната. Прогнозната за инфлацията за годината е преразгледана към понижение до 1,4 процента за еврозоната и 1,8 на сто за ЕС-27. Комисията отчита също така добро възстановяване на потреблението на домакинствата и експортно ориентираната промишленост в ЕС.
На втората работна сесия на ЕКОФИН, която ще се проведе днес, ще бъдат дискутирани предложенията на ЕК относно въвеждането на такси върху банките и евентуалното въвеждане на данъци във финансовия сектор, както и цялостната регулаторна и надзорна рамка в Европа и на глобално ниво.    
Пред ЕС България потвърди позицията си против въвеждането на нови данъци във финансовия сектор, тъй като не се очаква те да имат положителен ефект в страните членки с по-слабо развит финансов сектор и в частност в новите страни членки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg