EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България прилага игра на нерви към Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България прилага игра на нерви към Русия

mail12:40 | 05.07.2010прегледи 860 коментарикоментари 0


Един от въпросите на задграничната командировка в София на руския първи вицепремиер и председател на съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков утре може да бъде ситуацията около Бургас-Александруполис, пише в електронното си издание руският в. "Время новостей". Според изданието "България продължава да подлага на изпитание търпението на Транснефт", тъй като повече от година държи Москва в напрежение, протакайки сроковете за начало на реализацията на проекта.
От Транснефт уточняват, че засега въпросът за санкции за изход от проекта не е уточнен - но ако България приеме съответното решение, въпросът, разбира се, ще отиде в съда. Тогава не е изключено сумата, посочена от Транснефт, да нарасне.
Но както неофициално се говори, у Транснефт остава усещането, че София нарочно протака, докато бъде изчерпано търпението на останалите участници в проекта и те сами да изключат България от него. А такова решение може да им струва скъпо, посочва изданието. Ако бъде взето такова решение, българските акции ще бъдат придобити по-скоро от Роснефт или Газпром нефт, тъй като Транснефт няма пари за това.
В друга публикация на "Время новостей" по повод посещението на Зубков в България се припомня, че командировката му в София е била решена от премиера Владимир Путин след телефонния му разговор в петък с българския министър-председател Бойко
Борисов. В съобщението на премиерския говорител е посочено, че Зубков ще бъде в България на 6 юли за подробни преговори по строежа на проекта за газопровод Южен поток и АЕЦ "Белене".
В друго руско издание „Москоу таймс” е отразена темата за възможността българското правителство да изпрати договорите за доставка на руски газ, подписани от предишния кабинет, на главната прокуратура, след скок в цените на суровината, отбелязва агенция Фокус.
В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че договорите ще бъдат разгледани от прокуратурата за анализ, като допълни, че очаква срещу хората, подписали документите, да бъдат повдигнати обвинения.
Цените на природния газ за третото тримесечие скочиха с 25 %, отразявайки по-високата цена за руски внос и по-силния долар. От новия кабинет заявиха, че увеличението е свързано с неизгодните условия на сделките, сключени с предишното социалистическо правителство през 2006 г.
Увеличението на цените засяга и политически ангажирания проблем с цените на топлоенергията. Сметките за енергия и отопление, особено през зимата, отнемат голяма част от доходите на българите, които са много по-ниски от тези в Западна Европа.
По думите на енергийния министър Трайчо Трайков предишното правителство се е поддало под натиска на Москва да промени условията на договорите, които са били изгодни за България, която получава почти целия си природен газ от Русия.

По данни на консултантската компания East European Gas Analysis България купува природния газ от Русия два пъти по-скъпо от Германия, съобщи информационна агенция Стандарт нюз. Според цитираната консултантска компания Германия е купувала руското синьо гориво на цени между 150 и 155 долара за 1000 кубични метра. В същото време България е получавала природния газ срещу 295 долара.
Подобна е ситуацията и спрямо Турция. Югоизточната ни съседка получава синьо гориво от Русия през газопровода "Син поток", който минава по дъното на Черно море и през България. И докато по директната тръба до Русия газът тече към Турция срещу 280-290 долара за 1000 кубика, което е близо до цената, която плаща България, количествата, които минават през нашата територия, се купуват от Анкара за около 150 долара. Интересното е, че този газ, влизайки в България, струва два пъти по-скъпо, отколкото напускайки територията ни.
Повече от седмица активно се коментира допълнителното споразумение, което Румен Овчаров е подписал на 18 декември 2006 г. Както министърът на икономиката Трайчо Трайков неколкократно заяви, преди подписването на този документ, цената на синьото гориво за България е била 83 долара. В същото време и транзитните такси, които получаваме за доставките през наша територия, са най-ниските в света.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg