EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България предлага защитни облекла на Австрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България предлага защитни облекла на Австрия

mail16:12 | 27.03.2020прегледи 9974 коментарикоментари 0


Доставката на защитни облекла от България за Австрия обсъдиха в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Себастиан Курц. Двамата разговаряха днес, след като на вчерашното онлайн заседание на Европейския съвет, австрийският канцлер Курц прояви интерес към българските защитни облекла за медицински персонал.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов подчерта на първо място, че България може да подпомогне Австрия в осигуряването на защитни облекла след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки. „Австрия е добър приятел и партньор на България и ние винаги сме готови да помогнем. В такива моменти европейските държави трябва да покажат своята солидарност и да се подкрепят“, заяви още премиерът.

Министър-председателят Борисов информира канцлера на Австрия, че към момента три фирми в България са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Това са "МАК" АД, „Аполо" и Аглика". Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Себастиан Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с корона вируса.

Ако държавите от ЕС имат наличен плат, България може да шие и да изнася предпазни облекла. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на брифинга в Министерския съвет.

А във Фейсбук Борисов написа:

На извънредно правителствено заседание с колегите министри одобрихме договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, МЗ ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Предпазните средства ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати.

/МС, Facebook


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg