EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България последна по намаляване CO2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България последна по намаляване CO2

mail13:30 | 30.11.2011прегледи 529 коментарикоментари 0


България е на 49-то място от 56 страни по отношение на политиката за намаляване на емисиите на парникови газове за периода 2010-2011 г. Това е с три позиции по-надолу спрямо периода 2009-2010 г., когато страната е заемала 46-то място. Понижаването на позицията е знак, че като цяло провежданата у нас политика за реагиране на промените в климата не дава положителни резултати по отношение целите на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКОНИК), по която България е страна.
Това сочат резултатите от ежегодното изследване на Индекса за действие по климатичните промени (Climate Change Performance Index - CCPI), което се провежда от неправителствените организации Джърман Уоч (Germanwatch) и Мрежа за действие по климата – Европа (неправителствените организации Germanwatch и Climate Action NetworkCAN) за т. нар. Climate Change Performance Index (http://www.germanwatch.org/ccpi ) на неправителствените организации Germanwatch и Climate Action Network (Climate Action Network Europe).
CCPI е показател, който оценява и класира страните с най-голям принос на емисии на парникови газове по отношение на адекватността и прозрачността на провежданата от тях политика за реагиране на промените в климата. Той съпоставя постигнатото в даден период от време спрямо целите на РКОНИК.
В оценките за ССРI в периода 2011-2012 г. за първи път са включени политики, свързани с решаване на проблемите за деградацията на горите и обезлесяването. Това е знак за нарастващата им роля за смекчаване на последствията от климатичните промени.
България е включена в списъка на страните, чиято политика за реагиране на промени в климата подлежи на анализ чрез CCPI заради относително голямото количество емисии на парникови газове, които продължава да отделя.
Най-новите оценки на ССРI ще бъдат официално представени на 6 декември 2011 г. по време на световната климатична среща на високо равнище в Дънбар, Южна Африка. Тогава ще стане известна и оценката по Индекса на българската политика за реагиране на промени в климата през последната година.
Във връзка с провежданата среща в Южна Африка, Коалиция за климата – България планира през следващата седмица дискусия и пресконференция, подробности за които можете да намерите в следващия файл.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045