EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България получи 2.7 млрд.лв. транш по ПВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България получи 2.7 млрд.лв. транш по ПВУ

mail18:35 | 16.12.2022прегледи 733 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че е одобрила първото плащане за България от 1,37 милиарда евро по плана за икономическо възстановяване от пандемията. 

Средствата се осигуряват безвъзмездно, с изключение на предварителното финансиране, се посочва в съобщението. Отчита се, че нашата страна е предприела изпълнението на 22 основни етапа и цели, свързани с отпускането на първата част от средствата.

България е направила важни първи стъпки в реформите и инвестициите към намаляване на въглеродното замърсяване в енергетиката, за насърчаване на цифровизацията, за промени в съдебната система, подобряване на законодателството за борба с прането на пари, отчита комисията. Допълва се, че нашата страна въвежда също мерки за надзор на изпълнението на целите по плана.

Общият план за възстановяване и устойчивост на България ще бъде финансиран с 5,69 милиарда евро безвъзмездно.

България получи в петък средствата по първия транш по Националния план по възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд.лв., съобщи и вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Получаването на тези средства в размер на 2,7 милиарда лева, беше фокус на нашата работа. Добрата новина е факт”, каза Пеканов.

Европейската комисия даде „зелена светлина“ за изплащането на средствата със своята предварителна оценка на първия транш на 7 ноември 2022, която беше подкрепена и от Икономическия и финансов комитет, за задоволителното изпълнение на всички 22 ключови етапа и цели, включени в първото искане за плащане.

Средствата ще се използват за проекти, чиято реализация вече е започнала - например проекта за модернизация и дигитализация на малки и средни предприятия, обявени от Министерството на иновациите и растежа, към който имаше огромен интерес, обясни Пеканов.

Други такива проекти са строежът на Софийското метро и проектът за ТЕТРА системата на МВР. Средствата ще бъдат използвани и за проекти, които ще започнат в идните седмици - например енергийната ефективност на жилищен и нежилищен сграден фонд, проектите за ВЕИ на покривите на жилищата, средствата за външно изкуствено осветление на общините. „Всички инвестиционни проекти имат ясно зададени срокове и ние трябва да работим активно, за да ги спазваме”, подчерта Атанас Пеканов.

Средствата са преведи в сметката на Министерството на финансите. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg