EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България получи 224 млн.лв. от търгове за емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България получи 224 млн.лв. от търгове за емисии

mail16:43 | 04.12.2015прегледи 1007 коментарикоментари 0


От продажбата на въглеродни емисии на проведените търгове в ЕС през 2015 година България е спечелила 224 млн.лв., както и 1,7 млн. лв. от продажбата на авиационни квоти. Това съобщи министър на МОСВ Ивелина Василева на форум „Измененията на климата – предизвикателства пред българската природа и туризъм“. Част от тези средства могат да се използват за реализиране на мерки за ограничаване на изменението на климата.

През изминалата година с 32 млн. лв. от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) е финансирано санирането на 90 обществени сгради – училища, детски градини, болници и др., с което са намалени разходите за отопление и отделените въглеродни емисии. През следващата година в проекти за енергийна ефективност ще бъдат инвестирани още 14 млн. лв. Разработва се и пилотен проект за закупуване на електромобили или хибридни автомобили от общинската и държавната администрация, като за целта са предвидени 1 млн. лв. от НДЕФ. Програмата ще бъде предложена за одобрение на Министерския съвет и се очаква да стартира в началото на 2016г.

Това ще бъдат част от конкретните мерки за смекчаване на промените в климата. България е една от малкото държави в ЕС, които вече са изпълнили целите си до 2020г. по отношение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и намаляване на парниковите газове спрямо 1990г. Делът на електроенергията от вятър, слънце и вода например е 19 на сто, при заложени 16% до 2020 г.

Министър Василева изрази надежда, че провеждащата се в момента Среща на върха в Париж за изменението на климата ще завърши с подписването на политическо споразумение. Преговорите са трудни, но ЕС излиза с ясна и амбициозна позиция. Страните членки са готови да намалят генерираните парникови газове с 40% до 2030г. спрямо нивата от 1990г., а в дългосрочен план – до 2050г., с 50 на сто, като целта е до края на века парниковите газове да бъдат сведени до минимум. Целта е да не се позволи повишение на средногодишната температура с повече от 2 градуса по Целзий. Надяваме се тези усилия да бъдат подкрепени и от останалите държави по Конвенцията на ООН за изменение на климата, защото ЕС има принос само за 11% от парниковите газове в световен мащаб, каза Василева. Време е за действия, защото климатичните промени са вече факт.

Анализите на нашите учени показват, че през последните две десетилетия средногодишната температура у нас се е повишила средно с 1,3 градуса. Това не може да не окаже въздействие върху отделните сектори на икономиката, но засега мнението е, че то е в умерена степен. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg