EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ползва датски опит в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ползва датски опит в енергетиката

mail16:51 | 23.04.2013прегледи 483 коментарикоментари 0


Подготовката на срещата на върха на ЕС на 22 май, възможностите европейската икономика да се върне на пътя на растежа и задълбочаването на партньорството между България и Дания в областите на енергетиката, социалната политика и високите технологии, обсъдиха в Копенхаген президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Смит. Със среща между двамата започна официалното посещение на българския държавен глава в кралството.
В съвместни изявления след срещата си президентът Плевнелиев и премиерът Торнинг-Смит окачествиха като интензивен политическия диалог между двете страни. „Виждаме обаче перспективи да надградим този потенциал, особено в областта на енергийната политика и стратегия и енергийната диверсификация“, заяви Росен Плевнелиев. Енергийната политика на Европейския съюз ще бъде основна тема на дискусиите на предстоящото в края на май заседание на Европейския съвет в Брюксел. „България трябва да извърви своя път към енергийна диверсификация на всички нива – на национално, на регионално, в индустриите и сме дошли да се учим от най-добрите“, каза държавният глава. Той допълни, че страната ни има желание да използва и опита на Дания в сферата на земеделието и в производството на храни, информационните и комуникационните технологии, както и в туризма.
„Вярваме, че имаме много какво да предложим особено в сферата на енергетиката“, заяви от своя страна министър-председателят Хеле Торнинг-Смит. Според президента Росен Плевнелиев формирането на Единния европейски енергиен пазар ще даде нови перспективи за икономиката на ЕС и на България в частност. По отношение на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет държавният глава посочи, че България ще положи усилия до края на настоящата година да приключи с необходимите документи, „за да покажем отново отговорно отношение в интерес на крайните потребители“. Датски експерти могат да работят заедно с български специалисти по реализацията на стратегията „България 2020“ в частта й за енергийната ефективност и диверсификация, информира още президентът като посочи, че мерките, които България предприема за диверсификация на енергоресурсите, намират подкрепата на Дания.

Росен Плевнелиев и премиерът Торнинг-Смит бяха единодушни, че поетият курс трябва да бъде запазен, а взетите решения да бъдат прилагани, като особени усилия изискват мерките за овладяване на безработицата и в частност на младежката безработица.
Росен Плевнелиев и Хеле Торнинг-Смит са обсъдили и процеса на разширяване на ЕС с фокус върху страните от Западните Балкани. „Съгласихме се, че процесът на разширяване е ключов двигател на приятелските отношения със съседните на ЕС страни, както и на демокрацията в самия Европейски съюз“, обобщи датският министър-председател. „Дания винаги е разбирала и е подкрепяла България и държавите от региона и техния дневен ред по отношение на европейската и евроатлантическата интеграция, а по време на Датското председателство България получи дата за присъединяването си към ЕС“, припомни от своя страна президентът Плевнелиев. Кралство Дания подкрепи България и за присъединяването към Шенгенското пространство и сме много благодарни за тази подкрепа, допълни държавният глава.
В първия ден от официалната си визита в Дания президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с кралица Маргрете Втора. Президентът ще посети централата на втория най-голям производител на изолации в света Rockwool International и ще разгледа фамилна къща с ниско потребление на енергия. По-късно в Националния музей на Дания държавният глава ще открие изложбата “Златни дарове от Свещари”.
Източник и снимка: Президент на Република България
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071