EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България подписа с Шел за "Блок 1-14 Силистар"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България подписа с Шел за "Блок 1-14 Силистар"

mail12:06 | 23.02.2016прегледи 1540 коментарикоментари 0


На церемония в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален  вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“,  подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“. 

През октомври миналата година „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В“ бе избрана да проучва нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар“, разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

„Шел“ ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4,9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 5 години. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар“, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Коментари на премиера Борисов и министър Петкова

Да си пожелаем успех при проучването на „Силистар“, защото то е изключително важно за бъдещето на България,  каза премиерът Бойко Борисов по време на подписването на договора, предаде Агенция „Фокус”. „Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност „Шел“ влиза на "Силистар“, коментира Борисов. По думите му, надали вече някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол. „Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя „Балкан” и изключителни възможности - на практика от „Хан Аспарух”, „Галата“, „Силистар“, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител. Именно затова ни трябва компания като „Шел“, за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система“, отбеляза премиерът.

Местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците на природен газ. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова. “Договорът, който сключихме, е за срок от 5 години с опция за удължаване два пъти за по две години. За да започне реалната проучвателна дейност, е необходимо „Шел“ да получи всички необходими разрешителни, да внесе съответно бонусът към държавата и едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене“, обясни тя. „Разчитаме на проучването като опция за диверсификацията на източниците на нефт и газ и това всъщност бе нашата основна цел и задача, когато още през 2014 година ние стартирахме тази процедура с ясното съзнание, че именно местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Каква по-голяма диверсификация от местния добив? Ние разчитаме изключително много на тази процедура“, подчерта енергийният министър. По думите ѝ, сключеният договор е изключително важен за българската енергетика и изключително важна стъпка за диверсификацията на източниците на природен газ. „Разчитаме изключително много на добива от там, това е и един от източниците за газоразпределителния център „Балкан“, който надяваме се ще бъде факт“, допълни министър Петкова. По отношение на цените за крайните потребители, в следствие на местния добив, тя заяви, че те ще бъдат такива, каквито се определят от пазара, но за да има пазар трябва да има различни възможности за доставка.

 

 

 


Тагове: Силистар, нефт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4234