EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България подписа за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България подписа за "Южен поток"

mail12:15 | 15.11.2012прегледи 611 коментарикоментари 0


България и Русия подписаха в МС окончателното споразумение по проекта "Южен поток". Алексей Милер, президент на Газпром каза, че са изпълнени всички необходими изисквания, за да бъде възможно това финализиране на договора.
Южен поток е руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. На 5 декември 2011 г. България обяви тръбопровода за обект от национално значение. 900-километровия газопровод е с начало в Джубга (Краснодарски край, Русия) и преминава по дъното на Черно море до Провадия (България). На Балканския полуостров газопроводът преминава през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия). Маршрутът от България през Сърбия беше договорен между Русия и Сърбия на 25 януари 2008 г.
Ето какво каза на пресконференцията днес икономическият министър Делян Добрев:"На българската територия дължината на трасето е 540 км, с 59 км отклонение, с 320 км лупинги, което прави над 900 км тръбопроводи. Имаме три компресорни станции, с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна. Изходната точка е в Северна България, на границата със Сърбия. Този газопровод наистина ще даде допълнителна сигурност за доставките на газ за България. След старта на експлоатацията на газопровода, ние няма да сме зависими от други държави, през които минава този газ. Той ще постъпва от Русия направо в България. Г-н Милер е съвсем прав, че с този проект между България и Русия ние изграждаме една газова граница. Със сигурност проектът ще даде допълнителна сигурност на доставките. България е последната от държавите, участващи в проекта, която видяхте преди малко подписва окончателно инвестиционно решение. Така че към момента всички държави и компании, участващи в „Южен поток”, са взели окончателно инвестиционно решение и могат да продължат с останалите фази на развитие на проекта."

Проектът цели частично да замени планираното разширяване на „Син поток“ от Турция през България и Румъния до Унгария. Проектът е на предполагаема стойност 10 млрд. евро и се очаква да приключи за по-малко от три години.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4200