EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България подкрепя Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България подкрепя Унгария

mail14:26 | 19.09.2018прегледи 643 коментарикоментари 0


Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. За това информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в сградата на Министерския съвет, предаде БТА. Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Той посочи, че това предложение е било прието.

Европейската комисия е обсъдила днес въпроса с върховенството на закона в Полша, но не е приела решение. Това потвърди днес говорител на комисията след седмичното заседание на еврокомисарите. По-рано тази седмица ЕК съобщи, че днес ще обсъди две спешни наказателни процедури. Днес говорителят заяви, че не са били приемани решения по наказателни процедури. Той не отговори дали зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е предложил Полша да бъде предадена на съд и това предложение е било отхвърлено от останалите еврокомисари. Снощи Тимерманс заяви на пресконференция, че комисията ще използва всички средства, с които разполага, за да поправи онова, което е необходимо. Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд, добави той. Съветът на ЕС вчера също не обсъди и не прие решения за по-нататъшното развитие на процедурата по чл. 7 от общностния договор срещу Полша, заведена от ЕК. Австрийското председателство на Съвета на ЕС изрази надеждата, че все още е възможно да се постигне споразумение с Варшава.

Чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Унгария и Полша, предвижда възможност дадената страна да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Тимерманс снощи коментира, че се преследва не (тази) крайна цел, а преминаването през процеса на посочване и поправяне на грешките.                                                                                                                                                                                          


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg