EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България подкрепи Албания за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България подкрепи Албания за ЕС

mail10:30 | 27.06.2014прегледи 1076 коментарикоментари 0


Съветът "Общи въпроси" на ЕС взе решение да даде на Албания статут на страна-кандидат за членство в ЕС. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин потвърди българска позиция в подкрепа на Албания, като подчерта ясния политически сигнал към албанските власти и позитивното въздействие, което то би имало за продължаване на усилията за реформи и за справяне с предизвикателства.
В рамките на дискусията за подготовката на заседанието на Европейския съвет на 26-27 юни българският външен министър поиска по-амбициозна политика по миграцията, убежището и границите при стриктно спазване на принципа на солидарност и справедливо разпределение на отговорностите. Той подчерта, че за справяне с проблемите на миграцията е необходим общ подход и осигуряване на адекватно финансиране и гъвкавост за държавите, поемащи непропорционално голям миграционен натиск. Европейският съвет предстои да обсъди и редица икономически въпроси, в това число растежа, конкурентността, заетостта, пакета климат-енергетика и др. Днес министрите проведоха първи дебат по Съобщението на ЕК относно Европейската стратегия за енергийна сигурност, което е тясно свързано с рамката за климата и енергетиката 2030 г . Министър Вигенин изрази становището, че източниците и
трасетата на природен газ са от съществено значение за европейската енергийна сигурност и независимост. От тази гледна точка всички проекти, които носят потенциала да допринесат за диверсификация на източниците и маршрутите, трябва да бъдат разглеждани като допринасящи за енергийната сигурност - в това число и проектът "Южен поток". Министрите също така обсъдиха с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой документа по стратегическия дневен ред на ЕС за следващите пет години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg