EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България партньор на АГРА Словения 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България партньор на АГРА Словения 2023

mail15:08 | 25.08.2021прегледи 684 коментарикоментари 0


България бе поканена да е партнираща държава в международното изложение за селскостопански продукти АГРА в Словения. Предложението получи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев от Борис Ерявец, изпълнителен директор на компанията, която организира най-големия селскостопански панаир в Словения. Първата възможност, която страната ни има да е партньор на международното изложение в Словения, е през 2023 г. 

Посещението на заместник-министър Събев бе в рамките Министерската конференция и последвалото откриване на 59-тото издание на АГРА в Горня Радгона, Република Словения. 

На изложението бяха представени производители на земеделска техника, хранителни продукти, напитки, вина, животновъди и други.

В първия ден на селскостопанския панаир участие взе и президентът на Република Словения Борут Пахор, който заедно с официалната делегация, разгледа щандовете на изложителите. 

На изложението участие вземат представители както от Словения, така и от други европейски държави.

Тази година държава партньор е Франция, а през 2022 г. такава ще бъде Япония.

По време на разговора със заместник-министър Събев Борис Ерявец сподели, че страната ни може да се възползва и от възможността да бъде популяризирана и като туристическа дестинация. 

Организаторът на словенския селскостопански панаир прояви интерес към посещение и на българската АГРА, която се провежда ежегодно в Международния панаир Пловдив.

Заместник-министър Събев разговаря и със земеделските министри на Косово и Черна гора за задълбочаване на отношенията на държавите в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Тези страни и в момента внасят много продукти от други балкански държави. Интерес представляват както пресните плодове и зеленчуци, така и тестените изделия, и напитки.

Със заместник-министъра на земеделието на Република Северна Македония Траян Димковски бе обсъдена възможността за съвместна защита на продукти със специфично географско означение, както и засилване на културно-кулинарната дипломация.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg