EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България откупи наследство на княз Батенберг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България откупи наследство на княз Батенберг

mail13:15 | 29.01.2019прегледи 925 коментарикоментари 0


Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Очаква се предметите да бъдат в България в петък. 82 хиляди лева (заедно с 25 % тъжна такса) е платила българската държава за портрета на Александър I Батенберг и 3 сребърни подноса, които князът е получил по време на пристигнето си в България от възторжените посрещачи. Това е първото участие в подобен търг за български исторически ценности, съобщи министърът на културата Боил Банов при връщането си от Виена.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той присъства лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.
Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.
През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.
Както "Фокус" първа съобщи в сряда уникален портрет на княз Александър I Батенберг и дарове за встъпването му на българския престол бяха обявени за продан на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.
Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена бе между 12 000 и 15 000 евро. Сред останалите ценни предмети е и овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена бе между 3000 и 4000 евро. В колекцията бе включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена бе между 600 и 1000 евро.
На търг бе обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена бе между 200 и 400 евро.
Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg