EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България обмисля доставки на втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България обмисля доставки на втечнен газ

mail09:11 | 12.11.2009прегледи 507 коментарикоментари 0


Преговорите между газовите компании на България и Азербайджан - "Булгаргаз" и "ГНКАР" завършват и предстои сключване на дългосрочен договор за доставката на природен газ за не по-малко от 1 млрд. куб. м газ през 2011-2012 г., се казва в
Меморандума за разбирателство и сътрудничество в енергетиката между българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан, съобщава правителственият пресцентър. Документът ще бъде подписан при предстоящото официално посещение у нас на президента на републиката Илхам Алиев.
Доставките ще могат да се извършват по съществуващия газопровод от Азербайджан през територията на Грузия през Черно море и/или Турция през изграждащите се газопроводи, свързващи страната ни с Турция и Гърция, посредством газопровода TGI, а в бъдеще - чрез "Набуко" и чрез транспортиране на втечнен природен газ.
Документът предвижда и транспортирането на компресиран природен газ през Черно море от грузинското до българското крайбрежие. Проектът ще се осъществява от държавните газови компании.
С подписването на меморандума се повишава сигурността на енергийните ни доставки чрез диверсификация на източниците за доставка на природен газ. В перспектива страната ни би се превърнала и в център за разпределение на природен газ към Европа.
Същевременно стана ясна, че подписването на идентично като българското тристранното енергийно споразумение между Румъния, Грузия и Азербайджан беше отложено заради политическата ситуация в Румъния до формирането на ново правителство, заяви държавният секретар в министерството на икономиката Тудор Шербан, цитиран от електронното издание на вестник "Адевърул".
"Трябваше да подпишем това споразумение в Баку, в Азербайджан, преди две седмици, към края на месец октомври. Но срещата беше отложена заради нас, тъй като предстоят избори, формиране на ново правителство. Така че не знаем кога точно ще бъде подписано споразумението", заяви Тудор Шербан.
Румъния и Грузия подписаха през октомври в Тбилиси, Грузия, меморандум за сътрудничество по големи енергийни проекти, свързани с петрола и природния газ.
"Румъния вече има съгласието на Грузия да участва в бъдещи проекти за тръбопроводи, които преминават през страната, тръгвайки от Каспийския регион, и водят към Европа", заяви държавният секретар в министерството на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1110