EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България не се интересува от „Бургас-Александруполис” вече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България не се интересува от „Бургас-Александруполис” вече

mail15:54 | 06.07.2010прегледи 581 коментарикоментари 0


България "вече не е заинтересована" от изграждане на петролопровод от Черно до Егейско море след щетите, които нанесе на околната среда петролният разлив в Мексиканския залив, казва българският премиер Борисов в интервю за днешния брой на в. Financial Times.
В интервюто Борисов дава да се разбере, че България планира да излезе от тристранното партньорство с Русия и Гърция, след като в началото на идната година бъде завършено проучването на екологичните последици от проекта. "След разлива в Мексиканския залив не мисля, че ще е безопасно танкерите да бъдат разтоварвани на офшорен терминал в район, където се развива голяма част от нашия туризъм", отбелязал премиерът. Той допълва още, че са приходите от транзитни такси се изчисляват на 35 млн.евро, а туризмът носи около 10 млн.евро.
Петролопроводът с дължина 285 километра между Бургас, на южния черноморски бряг, и Александруполис - на северното крайбрежие на Егейско море - бе проектиран, за да намали трафика на танкери по натоварения пролив Босфор, припомня изданието.
"Петролопроводът ще носи на година не повече от 35 милиона евро от транзитни такси, но ще изложи на риск нашата туристическа индустрия, оценявана на 10 милиарда евро годишно", заявил Борисов.
Високопоставени представители твърдят, че България може да избегне плащането на глоба според условията на трансбалканското партньорство, ако се оттегли въз основа на отрицателна екологична оценка, пише FT.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg