EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България не е готова за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България не е готова за еврозоната

mail07:50 | 24.05.2018прегледи 2037 коментарикоментари 0


България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В документа се посочва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото.

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия - за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис уточни:

"Три от тези страни - България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този контекст ние приветстваме усилията на българските власти да се присъединят към механизма ЕRМ 2, за да отговорят на тези критерии".

За да бъде приета една страна в еврозоната, тя трябва да е била в т.н. нейна чакалня ЕRМ 2 поне 2 години. Механизмът ЕRМ е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.

Европейската централна банка (ЕЦБ) охлади днес надеждите на България за скорошно присъединяване към еврозоната, като заяви, че най-бедната страна в Европейския съюз се нуждае от всеобхватни реформи, за да доведе икономиката си до необходимите изисквания, предаде Асошиейтед прес.
Заключението се съдържа в днешен доклад на ЕЦБ за напредъка на страните членки на ЕС, които още не са се присъединили към 19-членния валутен съюз. Българските власти изразиха желание страната им да влезе в двегодишната "чакалня" за еврозоната през тази година.
България е с нисък бюджетен дефицит и държавен дълг и вече е обвързана националната си валута с еврото, отбелязва АП. ЕЦБ обаче изразява безпокойство от голямата задлъжнялост на бизнеса, от корупцията, слабото образование и ниската професионална квалификация.
Решението се взима задължително от политическите ръководители на еврозоната, но докладът на ЕЦБ ще подсили скептицизма към българската кандидатура, изтъква АП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg