EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България на „картата на свободата”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България на „картата на свободата”

mail11:10 | 14.01.2011прегледи 695 коментарикоментари 0


България, заедно с останалите нови страни-членки на ЕС, е обозначена като „свободна“ държава на „картата на свободата“, включена в годишния доклад на изследователският институт „Фрийдъм хаус“. Картата е публикувана на интернет сайта на института. В същата категория са включени и Сърбия и Черна гора. Македония, Албания и Босна и Херцеговина са посочени като „частично свободни държави“. За Гърция и Турция данни няма.
В категоризацията според спазването на човешките права и гражданските свободи „Фрийдъм хаус“ използва три категории. Свободна страна е всяка, в която съществува широк спектър от открита политическа конкуренция и се спазват гражданските свободи. Съществуването на независими медии е сред основните критерии за включване на дадена страна в тази категория.
Икономическата криза се превърна в предизвикателство за напредъка в сферата на политическите права и гражданските свободи за Централна и Източна Европа и в Прибалтика, се посочва в доклада на „Фрийдъм хаус“. Някои от бившите комунистически държави в Централна Европа и балтийските републики се оказаха сред най-силно засегнатите от световната икономическа рецесия. Консолидирането на демократичните институции и влиянието на Европейския съюз не допуснаха сериозно отстъпление от постигнатия напредък в демократизацията, но в някои от страните вече се проявяват признаци на отстъпления, които са най-ясно изразени в Латвия и Унгария.
В „частично свободните“ страни се наблюдават някои ограничения на политическите права и граждански свободи. Тези ограничения често се проявяват в контекста на корупция, слаби правоприлагащи институции, етническо напрежение или гражданска война.
Сред частично свободните страни на картата са отбелязани Грузия, Армения и оспорваните райони Южна Осетия и Абхазия. Като „несвободни“ се класифицират страните, в които не се спазват основни политически права, а основните граждански свободи системно се нарушават.
За пета година „Фрийдъм хаус“ докладва за упадък на политическите права и гражданските свободи по света. Изследването засяга 194 страни и 14 територии. В анализа не са включени страните, станали членки на ЕС преди „голямото разширение“, започнало през 2004 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047