EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България на ЕКСПО 2010 в Шанхай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България на ЕКСПО 2010 в Шанхай

mail13:45 | 30.04.2010прегледи 1787 коментарикоментари 0


България ще бъде представена на Световното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай  "По-съвършен град, по-добър живот", което се открива днес и ще продължи до 31 октомври.
България ще участва на площ от 324 кв. метра в общ европейски павилион и с бюджет от 1 321 650 лв., осигурени от бюджета на министерство на икономиката, енергетиката и туризма, съобщава БТА.
Темата на българското представяне е "Град със споделено наследство".
Образът на България, който експозицията пресъздава, ще разкрие пред посетителите връзката между традицията и проекта за бъдещето, как историческото и културното наследство се комбинират със съвременния начин на живот на хората.    
Предвижда се 14 юни да бъде Национален ден на България.
Организатор на българското участие е "Международен панаир Пловдив", а национален комисар е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Китай обяви, че е похарчил 4,2 млрд. долара (два пъти повече отколкото за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.), за да предложи като домакин добри условия за провеждането на най-голямото изложение в света. Сегашното издание ще бъде
най-скъпото изложение в историята, като според китайски медии истинските разходи са близо 58 милиарда долара, съобщава Ройтерс.
Площта, върху която ще се проведе изложението, е два пъти по-голяма от площта на Монако и 20 пъти по-голяма от площта на предишното изложение, което бе организирано в испанския град Сарагоса през 2008 година. За изложбена площ са отделени 5,3 квадратни километра край двата бряга на река Хуанпу.
Град Шанхай е отделил 45 млрд. евро за модернизиране на градската инфраструктура, построявайки най-дългата метро система с света, два нови летищни терминала и променада за 700 млн. д., както и нови пътища, паркове и мостове.
Градът очаква 70 милиона посетители, само 5 на сто от които вероятно ще бъдат чужденци. Градските власти са засилили максимално мерките за сигурност, налагайки проверки на носените чанти на всяка станция на метрото и разпространявайки указания
за откриване на бомби до всички офиси във финансовия район Пудун.
Изложението в Шанхай се саморекламира като първото екологично и "зелено" ЕКСПО, за която цел като част от съоръженията е построена най-голямата слънчева електроцентрала в Китай, а за транспорт се предлагат превозни средства с нулеви
емисии на вредни газове. Повечето павилиони обаче ще бъдат съборени сред края на изложението.
Това е поредното екстравагантно пилеене на пари от  управляващата в страната Комунистическа партия, което подчертава мащаба на опитите й да демонстрира силата си чрез зрелищен спектакъл, отбелязва Ройтерс.
Преди откриването се разразиха обвинения в кражба на интелектуална собственост, след като бе поставена под въпрос оригиналността на официалната песен и дори на талисмана на събитието, съобщава ДПА.
Песента все още може да бъде оттеглена, след като се появиха оплаквания, че тя твърде много прилича на по-стар японски хит.
Според някои наблюдатели пък синият талисман на изложението, Хайбао, напомня силно американски анимационен герой от 60-те години.
"Под обстрел" са и архитектите на китайския павилион, тъй като създадената от тях сграда напомня на японския павилион на изложението в Севиля, Испания, през 1992 г., както и на канадския на изложението в Монреал през 1967 година.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161