EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България-Македония: Нулеви митнически тарифи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България-Македония: Нулеви митнически тарифи

mail13:05 | 05.02.2019прегледи 643 коментарикоментари 0


Нулеви митнически тарифи между България и Република Македония са обсъждали премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев в София. „По най-бързия начин ще искаме сертифициране от ЕК“, заяви премиерът Борисов. Той прогнозира, че стокооборотът между двете страни, който в момента е 605 милиона евро, веднага ще мине милиард. „Защото много от българските офиси на чуждестранни компании имат интерес да инвестират и в Македония, тъй като тук са им логистичните офиси“, обясни премиерът Борисов. Според него трябва да се направи така, че стокооборотите да увеличават доходите, да се развиват икономиките и свързаността между тях.

 „Някои казваха, че само си приказваме за Коридор № 8. Ама чувате - стотици милиони евра от ЕС, от ЕК, от Световната банка. Строи се вече. Така не вярваха и в България преди години, че ще има магистрали. Но те се изтърколиха две-три години - и ще стане факт“, каза още в изявлението си министър-председателят Борисов.

------------------------

Приятелството никога не е било по-голямо, искаме търговският обмен да достигне 1 милиард евро, пише в заглавие вестник "Вечер", цитирайки премиера Зоран Заев, който вчера бе на посещение в София. Вестник "Слободен печат" акцентира на изявлението на Заев, че неговата страна през юни може да започне преговорите с ЕС.

Македонският премиер е изтъкнал, че търговията с България бележи ръст след подписването на договора за добросъседство. На срещата в българската столица Заев и Бойко Борисов разговаряли за развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, за изпълнението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и за възможността за премахване на митническите ставки, отбелязва още в. "Слободен печат".

След срещата Заев изтъкна, че Борисов и неговият кабинет са подтикнали постигането на договора с Гърция за разрешаване на спора за името, отбелязват изданията. Подписването на договора за добросъседство, заяви Заев, даде импулс за преговорите с Гърция и за уреждане на дългогодишния спор, цитират думите на премиера скопските вестници.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че македонският министър на културата Асаф Адеми и неговият български колега Боил Банов са подписали Програма за сътрудничество. Адеми и Банов положиха венец на паметника на Гоце Делчев в София, с което се отбеляза 147-ата годишнина от раждането на великана, и присъстваха на културна програма, която по този повод бе организирана в културно-информационния център на Република Македония в София, пише изданието.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097