EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България, Литва, Словакия поделят 500 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България, Литва, Словакия поделят 500 млн.евро

mail14:30 | 29.11.2011прегледи 954 коментарикоментари 0


При откриване на 22-та среща на Конференцията на Енергийната харта в София министър Трайков призова за възможно най-бързо отваряне на Южният газов коридор към Европа. България ще има много съществен и основен принос за реалното "отпушване" на Южния газов коридор към Европа. Със започване на реалните дейности по  изграждането на междусистемната връзка България-Гърция през 2012 г. ще бъде направена първата инфраструктурна част на Южния газов коридор. Към момента се правят проектиране на трасето и оценка на въздействието върху околната среда, каза още министърът.
Той прогнозира, че изграждането на междусистемната връзка с Турция може да започне в рамките на една година, като целта е до 2020 г. в страната да няма газов доставчик с дял повече от 50%.
Стана ясно още, че България, Литва и Словакия ще подготвят обща позиция относно отпуснатите средства за спрените им ядрени мощности, които са 500 млн. евро за трите страни. България ще получи 185 млн. евро по така наречения ядрен прозорец. Смятаме, че тези средства трябва да са повече, подготвяме обща позиция по този въпрос, каза Трайков.
Освен обсъждането на ключови въпроси в сферата на енергийното сътрудничество между страните-членки, енергийната сигурност и енергийната ефективност, по време на конференцията се очаква да бъде избран и нов генерален секретар на секретариата на Енергийната харта. Три са кандидатури за поста до момента - от България - Славчо Нейков - директор на Секретариата на Енергийната общност във Виена, от Италия - проф. Серджо Гариба - енергиен експерт в Министерството на външните работи на Италия, и от Словакия - д-р Урбан Руснак - ръководител на проекта за вътрешна енергийна сигурност на Словашката република. Очаква се новият генерален секретар да бъде избран след 14.30 часа днес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg