EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България иска друг да плаща за Бургас - Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България иска друг да плаща за Бургас - Александруполис

mail13:17 | 29.07.2009прегледи 568 коментарикоментари 0


0,,592164_lБългария може да излезе от проекта за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис, информира електронното издание на руския всекидневник РБК дейли.
Българският министър на финансите Симеон Дянков съобщи, че страната не разполага с финансовите ресурси, които са необходими за завършването на проекта. Според Владимир Немцов, представител на консорциума Бургас-Алeксандруполис и вицепрезидент на руската компания Транснефт, проектът би могъл да се финансира от руски компании, ако това е необходимо и София се съгласи.
Според експерти това е и целта на България, която се надява да не инвестира в строителството на петролопровода, но да получи дела си за транспортирането на петрол по съоръжението, отбелязва изданието.
Най-вероятно със заплахите за оттегляне от проекта България просто иска по-изгодни условия, отбелязва анализаторът на компания Метропол Алексей Кокин. В идеалния Случай София би предпочела да не плаща нищо за строителството, а след това да получи дела си плюс рентата за предоставения транспортен коридор. Ако страната се откаже от проекта Бургас- Александруполис, то Русия ще остане без твърде краткия южен износен коридор, заобикалящ Босфора и Дарданелите, отбелязва РБК дейли.
Петролопроводът Бургас-Алeксандруполис, който се планира да влезе в експлоатация в края на 2011 година, трябва да заобиколи Босфора и Дарданелите и да създаде нов маршрут за транспортиране с танкери на руски и каспийски петрол от пристанищата на Черно море до пристанище Бургас, а след това по тръбопровода - до пристанище Александруполис (Гърция).
По предварителни оценки проектът ще струва около 1 млрд. долара. Българи и Гърция ще държат по 24,15 на сто от акциите на консорциума, управляващ петролопровода, а Русия - 51,7 на сто от акциите, които ще са разделени поравно между оператора на проекта Транснефт, Газпром нефт и Роснефт, припомня РБК дейли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg