EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Япония на пазара на вино и розово масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Япония на пазара на вино и розово масло

mail16:00 | 24.01.2011прегледи 1303 коментарикоментари 0


Природните дадености на България, съчетани с технологичните възможности на Япония, в бъдеще могат да са полезни в производството на хранителни продукти и питейна вода. Това каза премиерът Бойко Борисов, който направи съвместно изявление с японския си колега Наото Кан след среща между двамата, съобщи агенция „Фокус”. Борисов подчерта, че за радост, България е страна, която има едни от най-необходимите фактори за следващите десетилетия в света, а именно – огромни възможности за производството на храни и питейна вода.
„Като се имат предвид нашите природни дадености, възможностите и работливостта на българския народ, нашите добри експерти - това, съчетано с високите технологии на Япония и японски инвестиции мисля, че ни дава възможност в следващите години да произвеждаме много храни и вода, за света. Като прибавим нашата история – в производството на розово масло, кисело мляко, вино – това ни дава увереност да атакуваме тези следващи технологии и позиции. Като прибавим и това, което правим заедно в зелената енергия, новите технологични паркове, производството на енергия от възобновяеми енергийни източници – това ни дава възможност да ви очакваме с нетърпение и да продължим заедно напред”, каза Бойко Борисов. Той благодари на японския министър-председател за топлия прием.
От своя страна японският премиер Наото Кан е помолил България да окаже подкрепа на Япония в преговорите с ЕС за споразумение за икономическо партньорство. По време на съвместните изявления на двамата премиери пред български и японски журналисти, премиерът Наото Кан заяви: В момента Япония полага усилия в преговорите за споразумение за икономическо партньорство с Европейския съюз. Помолих вашия премиер за подкрепа на японското становище.
„Що се касае до икономическото партньорство на Япония с ЕС, преговорите се водят от Европейската комисия. Ние, в рамките на своите възможности, макар и скромни, ще се опитаме да съдействаме”, заяви Бойко Борисов.
Темата за бъдещото сключване на Споразумение за икономическа интеграция Япония - ЕС беше и сред основните, с които започна срещата на Бойко Борисов с ръководството на Японската федерация на икономическите организации "Кейданрен" и нейния президент Хиромаса Йонекура. Той че японското правителство води преговори с ЕС за сваляне на митата в четири области. Ако следващата пролет на Срещата на върха ЕС - Япония започнат преговорите за Споразумението за икономическа интеграция, в Япония се надяват на положително отношение от страна на България като член на ЕС и страна с традиционни приятелски връзки с Япония. "Решени сме да работим в посока - Споразумение за икономическа интеграция", каза Хиромаса Йонекура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg