EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Швейцария с програма за 106,5 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Швейцария с програма за 106,5 млн. лв.

mail09:40 | 08.09.2010прегледи 2407 коментарикоментари 0


Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтард подписаха рамково споразумение по българо-швейцарската програма за сътрудничество. На церемонията в Берн присъства и швейцарският министър на външните работи Мишлин Калми-Рей, предаде БТА, позовавайки се на съобщение на Министерски съвет.
Споразумението определя съдържанието и приложението на швейцарската помощ в размер на 76 млн. швейцарски франка или 106,5 млн. лева, насочени към областите, в които Швейцария може да предостави ноу-хау и опит - "Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите", "Околна среда и инфраструктура", "Насърчаване на частния сектор" и "Развитие на човешките ресурси и социални дейности". Очаква се реализацията на първите проекти да започне до декември 2010 година, се уточнява в съобщението.
"Предоставената финансова подкрепа е символ на солидарност към България, като новоприсъединила се страна членка на Европейския съюз, поставяща солидна основа за развитие на политическите и икономическите отношения", изтъкна президентът на Швейцарската конфедерация Дорис Лойтард след подписването. "Оценяваме високо предоставяната от Швейцария финансова и експертна помощ и вярваме, че двустранните отношения на страната ни като член на ЕС с Конфедерация Швейцария ще се развиват все по-интензивно и с конкретно изражение, което да благоприятства още повече интересите и на двете страни", заяви Томислав Дончев.
"Българската страна има готовността да работи в тясно сътрудничество с швейцарските експерти за ефективното изпълнение на проектите по програмата при категоричен контрол за изразходваните средства", отбеляза Дончев. Той допълни, че вече имаме изградена надеждна система за управление и финансов контрол, одобрена от ЕК, която е достатъчна гаранция за ефективното и законосъобразно изразходване на средствата по програмата. Българо-швейцарската програма за сътрудничество е продължение на подкрепата, която Конфедерация Швейцария е предоставила на България в периода след 1990 г. и е включена в обхвата на Меморандума за разбирателство, подписан през 2006 г.
между Съвета на ЕС и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария.
На 25 юни 2008 г. федералният съвет на Конфедерация Швейцария подписа политическа декларация и одобри финансовата помощ за България и Румъния под формата на приложение към Меморандума за разбирателство. Днес в Берн беше подписано и двустранното рамково споразумение между Швейцария и Румъния. От румънска страна споразумението беше подписано от министъра на външните работи Теодор Баконши. При официалното си посещение в Швейцария Томислав Дончев посети най-бързо развиващата се община в конфедерацията - Кьониц. В разговора си с общинския президент Люк Мента Дончев обсъди възможностите за сътрудничество както на междудържавно, така и на местно равнище.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048