EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Сърбия с нова точка на газова свързаност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Сърбия с нова точка на газова свързаност

mail15:05 | 18.11.2023прегледи 901 коментарикоментари 0


Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Сърбия Transportgas Srbija d.o.o. подписаха споразумение за междусистемно свързване за новата точка Калотина/Димитровград, която се създава с интерконектора България-Сърбия (IBS).

Документът бе подписан от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и директора на Transportgas Srbija Зоран Йовчич, съобщиха от пресцентъра на „Булгартрансгаз“

„Капацитетът на IP Калотина/Димитровград е 1,8 млрд. м3 годишно с възможност за реверсивен поток. Усилията на „Булгартрансгаз“ за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни и осигуряването на достъп до разнообразни източници на газ от надеждни източници, включително и втечнен през терминала в Александруполис, са от значение за целия регион“, заяви Малинов.

„Подписването на споразумението за междусистемно свързване за IP Калотина/Димитровград е още една стъпка към по-добра интеграция на енергийните пазари и задълбочаване на енергийното и икономическото сътрудничество между двете страни”, добави Малинов.

„Убеден съм, че достъпът по този маршрут до газ от алтернативни източници, като Азербайджан и терминалите за втечнен газ, както и до платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“, който осигурява свързаността с мрежата на „Булгартрансгаз“, ще бъде оценен положително от потребителите в Сърбия“, подчерта той. 

Благодарение на IBS България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона. 

Като част от приоритетните проекти за Европа, връзката България–Сърбия е призната за ключова инфраструктура, която ще има значителен принос за подобряване на енергийната свързаност. Европейската комисия (ЕК) отчита приноса на проекта за постигане на общите цели на държавите от Европейския съюз (ЕС), а именно достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички граждани, а в по-дългосрочен план и декарбонизация на икономиката.

По линия на Механизма за Свързване на Европа проектът получи финансиране в размер на 28 млн. евро, както и 2,8 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. 

Добре развитата газопреносна мрежа ще намали разходите за внедряване на водорода, посочи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов на среща с директора по бизнес развитие и диверсификация на испанския оператор „Енагас“ (Enagas) Фернандо Импуесто. Двамата обсъдиха в сряда възможностите за сътрудничество между компаниите в областта на водорода и втечнения природен газ, съобщиха тогава от „Булгартрансгаз“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg