EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България и Румъния – мостове и бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Румъния – мостове и бизнес

mail09:00 | 26.06.2014прегледи 845 коментарикоментари 0


Международен Бизнес форум „Мост за устойчиво бизнес развитие между Румъния и България“, състоял се на 20 юни (петък), събра на едно място бизнеса, образованието, правителството и медиите от Румъния и България, по повод честването на 60-годишнината от построяването на Дунав Мост. Събитието бе организирано от Двустранна Търговска Камара България – Румъния /ДТКБР/, с подкрепата на Община Гюргево и бе първото от поредица мероприятия, състояли се от двете страни на р. Дунав в този ден.
Форумът беше открит от Председателя на Двустранна Търговска Камара България – Румъния- Дору Драгомир, който представи начина, по който организацията се стреми да изпълни задължението си към бизнес общността като цяло, както и към членовете на Камарата, с особен акцент върху позиционирането на фирми от България и Румъния на международните пазари и сътрудничество между тях.

Магда Григори, национален секретар на TRACECA, говори за реализацията на железопътния възел и обърна внимание на новата политика на Европейската транспортна инфраструктура за периода 2014 – 2020:

„Два главни транспортни коридора ще преминават през Румъния, превръщайки се във важна точка за железопътният транзит от Западна Европа към Централна Европа, Азия, и Близкия Изток. Румъния ще бъде пресечена от два интермодални транспортни коридора: SilkWind, проект, който свързва Европа до Централна Азия и разбира се, Китай и коридорът Viking, който ще улесни достъпа между Балтийско море и Черно море. Съживяването на интермодалния транспорт в Румъния е един от основните приоритети на румънското правителство, защото има голямо значение за оптимизиране използването на железопътния превоз и инфраструктура, в момента се използват пълноценно железопътен и воден транспорт по река Дунав."

Презентацията на Gopet Trans допринесе за реалистична визия на частния сектор, по отношение на съществуващите възможности в тази област, и начина, по който, чрез упорита работа и опит, фирмите от региона могат да станат успешни европейски компании, както е и случаят на българската компания Gopet Trans.

Николае Барбу, кмет на Община Гюргево, призова компании от частният сектор да развиват, колкото е възможно най-много публично частни партньорства, с цел да могат да се използват по-ефективно европейските фондове:

„Европейският съюз предлага пари! Може би успяхме да се научим от грешките си, направени през предния финансов период, да имаме мащабен план, проекти, и не на последно място - визия за цялостното развитие на двете общини. Готови сме, имаме почти завършена фаза на трансгранични стратегии за развитие, както и за стратегиите за местно развитие. Чрез привличането на столицата на Румъния - Букурещ в този съюз на двете общини, обсъждаме и стратегията за развитие на столицата“.

Пред участниците във форума Страхил Карапчански, зам. – кмет на Община Русе, представи логистични решения и интермодален транспорт:

“Съществува реформа на европейската политика за сближаване, като силен акцент пада върху европейското териториално сътрудничество. Създаването на трансгранични партньорства е основен приоритет, и в случай че има воля, и аз не се съмнявам за това, ние, заедно с г-н Барбу и неговия екип, можем да използваме европейската солидарност, с цел да се привлекат средства по европейски проекти".

Двустранна Търговска Камара България- Румъния /ДТКБР/ е неправителствена организация, с офиси в двете столици- Букурещ и София. Главната цел на ДТКБР е да подобри търговията, обмена на информация и доверието между двете държави на икономическо ниво, главно чрез предоставяне на възможности за членовете си и чрез създаването на партньорства между компании от двата пазара.
Партньори на форума, организиран от ДТКБР бяха също Русенският университет и Българска Национална Телевизия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg