EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Румъния с достъп до LNG терминал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Румъния с достъп до LNG терминал

mail18:50 | 11.04.2022прегледи 793 коментарикоментари 0


България и Румъния са поискали и са получили достъп до терминала за втечнен газ на остров Ревитуса близо до гръцката столица Атина, съобщиха АНА-МПА и БТА.

Това са съобщили източници от гръцкото министерство на околната среда и енергетиката след посещение на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон в Ревитуса, където тя заяви, че „Гърция със съществуващата и планираната си инфраструктура играе решаваща роля за снабдяването на ЕС с природен газ“.

Още през май е планирано разтоварването на 142 500 кубични метра втечнен газ за сметка на компанията МЕТ Енерджи, която работи в България.

Същевременно първата среща на създадената наскоро Платформа за общо закупуване на природен газ, втечнен газ и водород от страните членки на ЕС беше проведена във виртуален формат под председателството на генералния директор за енергията Дите Юл Йоргенсен, съобщи Европейската комисия.

Платформата има за цел да осигури енергодоставки на страните членки на поносими цени в контекста на сегашната геополитическа ситуация и да намали зависимостта от руския газ

Какво беше договорено от лидерите на ЕС на 25 март, платформата ще бъде доброволен координационен механизъм, който ще обединява усилията на Комисията и страните членки и ще улеснява купуването на газ и водород за ЕС като цяло.

Платформата ще бъде управлявана от ЕК по цялата верига на поръчки и доставки, пазарни механизми, инфраструктура и сигурност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161